Moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Koken & etenOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Delen per e-mail
Vitamine D is belangrijk voor je botten en immuunsysteem. Wij maken het aan in onze huid, onder invloed van ultraviolette straling van de zon. Daarnaast krijgen we het binnen via ons voedsel. In de winter staat de zon laag en teren we in op vitamine D. Ben je elke dag een kwartier of meer buiten geweest en heb je een lichte huidskleur, dan heb je nog een reserve. Heb je een getinte of donkere huidskleur, ben je veel binnenshuis, bedek je buiten je handen en gezicht of smeer je altijd zonnebrandcrème, dan is het verstandig om 10 microgram per dag te slikken. Dat geldt ook voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen boven de 50. Ouderen boven de 70 wordt aangeraden om 20 microgram te slikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: de recepten voor dag 4
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
Bietjes met een fruitfeest
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Op ontdekkingstocht in haar eigen winkel stuit mevrouw Hamersma op het kortste recept aller tijden. -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
Wat Eten We Vandaag: Witte winterbowl
Onder een dun laagje witte kool rauwkost en witte tzatziki dipsaus zit een kleurrijke selectie gegrilde groenten. Door rijst als basis te nemen is deze bowl een complete maaltijd. -
PREMIUM
Over de Tong Iets meer pit mag best bij Ensemble Gastro en Bar
Zo rond de jaarwisseling heeft veel horeca even de deuren gesloten, een adempauze na de kerst en richting een nieuw, onzeker jaar. Maar even zoeken leert dat Ensemble Gastro en Bar in Zwolle wel open is voor afhaal en bezorging.
-
Wat Eten We Vandaag: Boerenkoolstamppot met paprika
Boerenkoolstamppot heeft weinig introductie nodig. Wij maken een variatie op deze typische winterse kost, door het toevoegen van paprika. Natuurlijk vergeten we de spekjes en braadworst ook niet. Uiteraard ook prima weg te laten voor een vegetarische variant. -
Koken & eten 2020 was jaar van thuis uit eten: we maakten zelf sushi, aten meer oesters en zetten sloten vol koffie
Menig Nederlander begon afgelopen jaar met online boodschappen bestellen. Doordat we niet uit eten konden en zoveel mogelijk thuis moesten blijven, ontdekten we dat we thuis ook ‘uit eten’ kunnen. Uit de jaarlijkse analyse van onlinesupermarkt Picnic blijkt dat we in 2020 aanzienlijk meer luxe vlees en vis aten dan voorheen. -
PREMIUM
video Experts roepen iedereen op: slik vitamine D tegen corona
Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona. Volgens experts is de kans dat je een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen.