Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Koken & etenHet wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk?
Genoeg vocht binnenkrijgen als het heet is, is erg belangrijk. Zeker voor ouderen die kwetsbaar zijn en vaak kampen met een verminderd dorstgevoel. Onduidelijk is dan wel: hoeveel en hoe vaak drink je iets?
Het korte antwoord op die vraag is: dat hangt ervan af. Van je leeftijd bijvoorbeeld. Het Voedingscentrum hanteert als vuistregel dat je elk uur een glaasje water neemt. Je zweet namelijk meer dan normaal waardoor je meer vocht verliest. Je kunt het ook zien als je plast: als je te weinig drinkt wordt je urine donkerder. Dan kun je makkelijker uitdrogen.
Voor volwassenen geldt dat ze per dag zo'n 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig hebben. Met warm weer kun je dat best nog wat opschroeven en minimaal 2 liter aanhouden. Drink ook als je geen dorst hebt, adviseert het kenniscentrum. Water is de beste keuze, omdat het goedkoop is en gewoon uit de kraan komt. Vul een flesje als je op pad gaat zodat je altijd iets bij de hand hebt.
Je kunt ook koffie of thee (zonder iets erin) nemen. Frisdrank en fruitsappen zijn minder geschikt omdat er veel suiker in zit.
Er is geen hard bewijs dat je sneller dronken wordt als je alcohol drinkt in de hitte, maar je krijgt wel sneller last van een kater. Drink je toch alcohol, neem dan bij elk drankje dat je drinkt ook een glas water. Het is niet nodig om meer zout te eten.
Baby's en ouderen
Voor ouderen is de hitte extra risicovol omdat de nieren minder goed werken. Daarom moeten zij normaal gesproken zo'n 1,7 liter per dag drinken en nu meer: ruim 2 liter. Baby's die borstvoeding krijgen, hoeven geen extra water te drinken. Dat is juist niet goed, meldt het Voedingscentrum, omdat ze dan mogelijk minder melk drinken. Daardoor lopen ze het risico onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Kijk hier waarom Nederland steeds vaker te maken krijgt met hittegolven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pronken met glimmende fritessausbakjes aan je oor: McDonald's deelt kostbare sieraden van afval uit
Na de slippers van de Febo en sokken van de Lidl, kun je straks ook rondlopen met een ketting of oorbellen van McDonald's-producten. Gemaakt van afval, dat wel. Het is een nieuwe poging van de fastfoodketen om zwerfafval rond de restaurants aan te pakken. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde zoete aardappel met halloumi
Kaas grillen op de barbecue - kan dat? Jazeker. In dit recept maken we gebruik van halloumi, een kaassoort die gebakken of gegrild kan worden zonder dat het smelt. De halloumi wordt gecombineerd met ui en zoete aardappel. Een geslaagd vegetarisch barbecuegerecht. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken rijst met pittige cajunkip
In dit gerecht staan cajunkruiden centraal. Cajun kruiden zijn een mix van verschillende kruiden zoals cayennepeper en knoflookpoeder. Het zijn smaakmakers die de gebakken rijst net een beetje extra pit geven. -
Getest: Dit is het beste koffiezetapparaat
Wat is het beste koffiezetapparaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMKoken & Eten
Barbecueën dit weekend? Esther verklapt hoe je de beroemde Loetje-steak maakt
Het Loetje-restaurant in het Zuid-Hollandse Reeuwijk opent - volgens de laatste berichten - deze zomer. Maar daar wil barbecuekoningin Esther Noorman (35) niet op wachten. Zij maakt daarom de Loetje-klassieker op de barbecue. Het geheim? Dat deelt ze hier. Spoiler alert: margarine, geen boter. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.