Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen.
Delen per e-mail
Liefhebbers van Trappist Westvleteren kunnen sinds anderhalf jaar al een bestelling plaatsen via de website trappistwestvleteren.be. Ieder order moet daarbij door de klant aan de poort van de abdij worden afgehaald. Dat systeem blijft bestaan, maar daarnaast lanceerden de monniken van de Sint-Sixtusabdij een pilotproject waarbij de trappistenbieren aan huis worden geleverd.
,,Ongeveer de helft van onze Belgische clientèle woont in West- en Oost-Vlaanderen. De andere klanten moeten vaak van heel wat verder komen om hun bestelling af te halen. Daarom werd binnen een werkgroep van de abdij al geruime tijd nagedacht over een breder klantbereik”, zegt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij.
Essentiële verplaatsingen
Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen
De verkoop van Trappist Westvleteren is de enige bron van inkomsten van de broeders van de Sint-Sixtusabdij. In het voorjaar van 2020 werden de monniken geconfronteerd met de gevolgen van de economische lockdown. “Gedurende twee maanden verkochten wij aan de abdijpoort geen trappistenbier meer, omdat enkel nog heel essentiële verplaatsingen waren toegelaten”, zegt broeder Godfried.
Allerlei alternatieven zijn overwogen om de trappist tot bij de consument te brengen als er zich opnieuw een algemene lockdown zou voordoen. ,,Dat resulteerde in een aangepaste pilot met e-commerce, waarbij wij een deel van onze biervoorraad via een pakjesdienst aan huis zullen laten leveren. Voorlopig bieden wij deze nieuwe service enkel aan adressen in België.”
Milieuvriendelijke verpakking
De technische aanpassingen aan de webshop waren niet ingewikkeld. Aan de productiekant daarentegen had het heel wat meer voeten in de aarde, omdat zowel het bottel- als nagistingsproces volledig afgestemd is op de houten krat. De monniken maakten zich vooral zorgen over het breukvrij verzenden van de bieren en de duurzaamheid. Ook werd gevreesd dat een groot aantal van de populierenhouten kratten nooit meer zijn weg naar de abdij zou terugvinden. ,,Daarom ontwierpen we een krat en een doos uit 100 procent gerecycleerd karton.”
,,Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen. Klanten die relatief ver van de abdij wonen, zullen eerder geneigd zijn om voor de dienst met levering aan huis te kiezen. Bovendien wordt verwacht dat het nieuwe systeem zal bijdragen tot een nog ruimere en billijkere distributie van onze bieren.”
Crashen
Vanwege het arbeidsintensieve karakter van de recyclebare, kartonnen krat zal maar een beperkte hoeveelheid van de bieren aan huis worden geleverd. Het gros van de productie zullen de monniken in houten bakken aan de poort blijven verkopen.
Er werd, net zoals bij alle andere verkoopmomenten van Trappist Westvleteren, vooraf geen ruchtbaarheid gegeven aan de start van het pilotproject. Op die manier wilden de monniken vermijden dat de toeloop naar de website te groot zou worden en de online winkel zou crashen. Elke verkoopsessie wordt enkele dagen van tevoren aangekondigd op de website van de brouwerij.
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Man gaat compleet door het lint in Aldi-filiaal omdat hij zijn favoriete appels niet kan vinden
In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen jonagoldappelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, gemaakt door een andere klant, is te zien hoe het personeel het ene scheldwoord na het andere naar het hoofd krijgt. -
Wat Eten We Vandaag: Parelcouscous met courgette en sinaasappel
Wil jij een keer een ander couscous gerecht maken dan je gebruikelijke recept? Probeer dan deze romige parelcouscous met een frisse toon van sinaasappel. Met de courgette en amandelen een feestje op je bord. -
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet. -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.
-
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow. -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.” -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon.