Volledig scherm
Arjen Lubach © VPRO

Na item Lubach over mishandeling dieren melden meer mensen zich aan voor vleesloze maand

Koken & EtenDe uitzending van Zondag met Lubach raakte deze week een snaar bij de kijkers. De cabaretier hekelde in zijn tv-programma de misstanden bij slachterijen. Hij toonde schokkende beelden en stak de draak met het ontoereikende toezicht. Nu blijkt dat kijkers in actie zijn gekomen.

De non-profitorganisatie zet zich in op minder vleesgebruik in Nederland en zag in de dagen na de uitzending het aantal mensen, dat zich inschreef voor dertig vleesloze dagen, flink toenemen. De piek is zo opvallend, dat het wel aan de uitzending van Lubach te danken moet zijn, zo laat ProVeg weten. 

,,Meteen na de uitzending zagen we al op internet dat het item veel losmaakte. Voor veel mensen die al langer moeite hadden met vlees eten, was de maat nu vol", meldt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland. Krijgt haar organisatie normaal in twee dagen zo'n ruim 70 inschrijvingen, nu waren dat er 310. De verwachting is dat dit nog verder gaat oplopen.

Volledig scherm
De website van ProVeg © ProVeg

Twijfelaars

De challenge is bedoeld voor twijfelaars", aldus Vrindts. ,,Die hebben wij een aantal jaar geleden de VeggieChallenge in het leven geroepen, als een leuke manier om dierloos eten gewoon eens een paar weken uit te proberen. Je krijgt boodschappentips, simpele recepten en je kunt je vragen stellen aan aan andere deelnemers of aan een diëtist, zonder dat je gelijk hoeft te beslissen om de rest van je leven vegetariër te blijven. We zien trouwens wel dat een groot deel van de deelnemers ook na afloop minder of geen vlees blijft eten, of zelfs veganist wordt.”

De maand werd ineens zeer populair. In een gemiddelde maand doen zo’n 2000 nieuwe mensen mee aan de VeggieChallenge, maar daar gaan we deze maand dik overheen, aldus Vrindts. ProVeg spreekt van een stijging van 342 procent. Om zoekende Lubach-kijkers tegemoet te komen, opende de VeggieChallenge een aparte pagina: ‘Arjen, ik stop met vlees’.

Vind je vegetariërs soms irritant? Of merk je als vegetariër dat mensen geïrriteerd op je reageren? Waar die ergernis vandaan komt, legt psycholoog Florien Cramwinckel van de Universiteit Leiden uit in deze video: