Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
Een groentesmoothie als ontbijt of avocadotoast als lunch; Nederlanders kiezen er maar weinig voor. Het liefst consumeren we onze groente tijdens de avondmaaltijd, blijkt uit onderzoek dat door PanelWizard is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO.
Delen per e-mail
Volgens de cijfers eet de Nederlandse consument gemiddeld zes keer per week groente. Dat lijkt op zich geen slecht resultaat, maar Nederlanders scoren beduidend lager dan het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland. Vergeleken met die landen eten Nederlanders het minst vaak meerdere keren per dag groente.
Uit het onderzoek onder ruim 5000 ondervraagden blijkt dat dit komt doordat Nederlanders groente vooral zien als onderdeel van de avondmaaltijd en minder als onderdeel van andere eetmomenten op een dag, zoals ontbijt of lunch. Bijna 80 procent van de ondervraagde consumenten eet drie of meer keer per week groente als onderdeel van het avondeten.
Driekwart van de ondervraagden geeft aan niet dagelijks aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente te komen. Vreemd is dat niet, want het is immers lastig om in een enkel eetmoment zoveel groente binnen te krijgen. Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling van de RIVM eten Nederlanders gemiddeld 131 gram groente per dag. Ver onder het streefgetal dus.
Broodcultuur
We zien nog steeds groeimogelijkheden in het snackmoment
De belangrijkste oorzaak waardoor Nederlanders zo weinig groente eten tijdens de lunch, is volgens het onderzoek onze broodcultuur. We eten ten opzichte van andere Europese landen veel brood. 60 procent van de ondervraagden vindt groente beter bij het avondeten passen of vindt het inpassen van groente in de lunch te veel gedoe.
Ook tijdens het ontbijt wordt er maar weinig groente gegeten. Slechts 13 procent van de ondervraagden geeft aan drie of meer keer per week groente bij het ontbijt te consumeren. 6 procent zegt niet altijd te ontbijten en 82 procent vindt groente bij het ontbijt niet lekker of niet passen. Sommige mensen geven zelfs aan te walgen van de gedachte. 12 procent geeft aan er niet aan te denken, het te veel werk te vinden of niet te weten hoe ze groente in het ontbijt moeten passen.
Jongere generaties
Aan muesli, yoghurt en fruit kun je lastiger groente toevoegen
Volgens Sonja den Ouden-Dekker en Caroline Louwerse van telersvereniging Harvest House, is de oplossing simpel: groente ook relevant maken op andere consumptiemomenten. „Jongere generaties laten steeds meer de traditionele eetmomenten voor ontbijt, lunch en diner los en eten vaker op een dag. We zien nog steeds groeimogelijkheden in het snackmoment. Denk aan snoeptomaatjes, -komkommers en -paprika’s die je makkelijk uit de hand en op ieder moment van de dag kunt eten.”
Maar ook bij de lunch en borrel liggen nog veel kansen. „Het meest lastige moment is het ontbijt, waarin eigenlijk nauwelijks groente wordt gegeten. Hier bungelt Nederland onderaan ten opzichte van andere landen. Ontbijt in Nederland is vooral zoet. Bij jongere generaties bestaat het minder vaak uit brood en vaker uit muesli, yoghurt en fruit. Aan die producten kun je lastiger groente toevoegen.”
Verkoopcijfers
Artsen, scholen en overheid hebben de positieve effecten van groenteconsumptie de afgelopen jaren sterk benadrukt. En hoewel er de afgelopen jaren tal van producten in het groenteschap zijn geïntroduceerd die gezond eten makkelijker maken – van voorgesneden groente tot verse pureersoepen – resulteert het nog niet in flink hogere verkoopcijfers. De totale hoeveelheid verkochte verse groente in de supermarkt steeg in 2018 slechts met 0,3 procent en in 2019 met 1,2 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI.
Volgens het bureau werd in 2019 voor 2 miljard euro aan verse groente verkocht. Dit bedrag valt uiteen in 907 miljoen euro aan bewerkte verse groente (zoals kant-en-klaarsalades en voorgesneden groente) en 1,1 miljard euro aan onbewerkte groente. De volumegroei van bewerkte groente vlakt af en de volumegroei van onbewerkte groei is min of meer stabiel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes én een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte. -
PREMIUMDE STARTER
‘Gezonde voeding is een heel goed wapen tegen corona, maar je kunt écht wel een keer een frietje eten’
Vanessa Prinz (53) uit Gorinchem richt zich als orthomoleculair voedingsadviseur op de vraag welke voeding beter bij je lijf past, zodat je beter gaat functioneren. -
video
Topman Dirk van den Broek: Verlaag btw op groente en fruit naar 6 procent
Supermarktketen Dirk van den Broek begint vandaag een petitie met als inzet de verlaging van btw op groente en fruit (van 9 naar 6 procent). De supermarkt vindt het niet kunnen dat gezonde, verse producten vaak duurder zijn dan ongezonde boodschappen. ,,Hoogste tijd voor actie.’’ -
Consumentenbond: ‘Jumbo is niet altijd de goedkoopste’
Jumbo zegt de goedkoopste prijzen voor A-merken te hanteren, maar blijkt dat slechts in een beperkt aantal vestigingen waar te maken. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling. Bijna de helft van alle winkels hanteert zelfs een duurdere prijs dan gemiddeld.
-
PREMIUMKoken & Eten
Heel Holland Bakt-deelnemer Arjen (37) gaf het Vlaardingse ijzerkoekje een miljoenenpubliek
Híj gaf het Vlaardingse ijzerkoekje een miljoenenpubliek. Nog altijd hoort Heel Holland Bakt-deelnemer Arjen Brijs (37) geroezemoes als hij over straat gaat. ,,Ineens werd mijn buurjongetje verlegen. Puur omdat ik op televisie was geweest.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers.