Octopus, krab en kreeft voelen verdriet: koken van levende dieren verboden in Groot-Brittannië
Het koken van een levende kreeft, zal in het Verenigd Koninkrijk binnenkort verboden worden. De Britse overheid kondigde vrijdag aan dat ze de dierenwelzijnswet bijwerken. Octopussen, krabben en kreeften zullen er nu ook in worden opgenomen. Dat gebeurt na zo’n 300 studies die aantonen dat schaal- en weekdieren gevoelens hebben.
In sommige landen, waaronder Zwitserland en Nieuw-Zeeland, is het levend koken van schaaldieren al illegaal. Nu heeft ook de Britse regering vrijdag aangekondigd dat tienpotigen, een orde van schaaldieren, koppotigen en een klasse van weekdieren onder de Animal Welfare Bill zullen vallen. Het gaat om dieren zoals octopussen, inktvissen, krabben, kreeften tot garnalen. In tegenstelling tot sommige andere dieren zonder ruggengraat, hebben tienpotige schaaldieren en koppotigen een complex centraal zenuwstelsel. Een van de belangrijkste kenmerken van bewustzijn. ,,Octopussen en andere koppotigen worden al jaren in de wetenschap beschermd, maar tot nu toe was er geen enkele bescherming daarbuiten”, vertelt Jonathan Birch, een professor aan de LSE, die werkte aan het onderzoek.
De bevinding volgt op een ruzie over de wet rond dierenwelzijn, die alle gewervelde dieren erkent als levende wezens. De Conservative Animal Welfare Foundation presenteerde een eigen rapport aan de regering, met het argument dat ook schaal- en weekdieren gevoelens hebben. De ministers gaven hier gevolg aan en vroegen aan de London School of Economics and Political Science om onafhankelijk onderzoek uit te voeren. En wat blijkt: het rapport, dat deze maand werd gepubliceerd, vond ‘sterk bewijs’ dat dergelijke dieren gevoelig zijn.
Geen gevolgen voor restaurants
In het rapport stonden - naast de dieren niet levend koken - ook nog specifieke aanbevelingen, waaronder: een verbod op de declawing (poten uittrekken) van krabben, een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften aan ‘ongetrainden, niet-deskundige personen’ en een verbod op bovenstaande slachtmethoden wanneer er een haalbaar alternatief bestaat.
In de aankondiging zei de Britse regering nog dat de wet er is ‘om er voor te zorgen dat dierenwelzijn goed wordt overwogen in toekomstige besluitvorming'. De wet zou geen invloed hebben op bestaande wetgeving of industriële praktijken zoals visserij.
Nieuws, tips en inspiratie over eten en koken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Spareribs met honing en balsamico
-
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Wat Eten We Vandaag: Griekse quesadilla’s met muntyoghurt
Quesadilla’s zijn een populair gerecht uit de Mexicaanse keuken. De quesadilla’s in dit gerecht geven we een Grieks tintje door de Kalamata olijven en feta. Een heerlijke variatie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Wat Eten We Vandaag: Pittige makreelcouscous met sugar snaps
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Saoto soep
Deze soep vindt zijn oorsprong in Suriname en is sterk verwant met de Indonesische Soto Ajam. De soep is door Javaanse migranten die naar Suriname trokken meegenomen en aangepast naar de lokale beschikbare ingrediënten. Je kunt de bouillon serveren met alle ingrediënten erin, maar het leukste is om dit in losse bakjes op tafel te zetten. Zo kan iedereen zijn soep ‘aankleden’ naar eigen smaak. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.