Volledig scherm
PREMIUM
© AD/Guus Schoonewille - Fotomontage MV

Oliebollenbakker introduceert Hollandse pot in Shanghai

Koken & etenAmbachtelijk brood, appelbeignets, frikadellenbroodjes, oliebollen; bakker Jeroen Brokking, die ooit de AD-oliebollentest won, verkoopt ze sinds kort in Shanghai. Nederlanders in de Chinese stad zijn verheugd, maar oud-werknemers van de bakker in Nederland fronzen hun wenkbrauwen.

‘Amsterdam’, prijkt er in lichtgevende, rode letters op de muur van de zaak ‘Brokking Dutch Bakery’, aan de Zhongshan-Southroad 505, even om de hoek bij de Huangpu-rivier in hartje Shanghai.

Je eet hier tussen schilderingen à la Rembrandt ambachtelijk Nederlands brood, speculaas, Hollandse salade en snacks als bitterballen, kaassoufflés en ballen gehakt. Bijna alle producten kregen een Chinese naam, op de uitsmijter, kibbeling en het saucijzenbroodje na.