Onverwachte winnaar van Heel Holland bakt: ‘Een droom die uitkomt. De zevende hemel’
met videoBij de finale van Heel Holland bakt kwam niet de meest constante kandidaat als winnaar uit de bus. De overwinning was voor een deelnemer die indruk maakte door alleen al de hele tijd te genieten van het bakavontuur, zo zagen zondag ruim 3,1 miljoen kijkers. ,,Ik had het nooit verwacht.’’
Het was een bijzondere finale van de tiende editie van Heel Holland bakt. Ten eerste omdat er vier finalisten aantraden in plaats van drie. Zineb was bij de halve finale ziek en kreeg nog een kans om te schitteren. De oplossing voor haar afwezigheid was een week eerder dat niemand naar huis hoefde.
Zineb kwam bij de eerste finaleopdracht meteen sterk terug door de beste teckel te fabriceren van chocolade. ,,Deze wint, want die lijkt het meest op Nhaan”, oordeelde jurylid Janny van der Heijden. Haar ruwharige teckel scharrelt altijd rond bij de opnames van het razend populaire bakprogramma.
Bij het uren durende slotstuk was iedereen aan het einde van zijn Latijn. Zelfs Jan, die meestal heel snel werkte, riep dat hij het allemaal nooit af zou krijgen. De bakkers moesten véél maken. Hij kon het allemaal niet voor elkaar boksen. Amel was allang blij dat ze in de finale stond en was daarom al winnaar, vond ze. Mercedes was ook vooral dankbaar voor alles wat het bakken met zich meebracht. Zineb was de enige die vol zelfvertrouwen bleef.
Je bent een aardige man
‘De weg naar geluk’ van Mercedes kreeg van de jury lof voor haar decoraties. Robèrt van Beckhoven stond versteld van haar hazelnootschuimtaart. Ook haar bolgebakjes en petit fours waren prima. Het ‘Bosfeest’ was niet des Jans, zag de jury meteen. Zijn taart was erg lekker en rijk van smaak, vond Van der Heijden, maar zijn schuim was plakkerig en er ontbrak iets hartigs. ,,Ik weet niet, ik had mijn dag niet”, zei Jan zelf.
Zineb had een ingetogen feestje gemaakt, maar de jury had nog wel wat kritiekpuntjes. De soesjes waren knap gemaakt. De ‘Arabische nachten’ van Amel maakten indruk met de donkerblauwe toren en de lamp van Aladdin. Van der Heijden sprak van ‘een explosie van smaken’.
Jij had vanaf het begin al goede papieren, ook al door je naam
,,Het is raar gelopen", vond Van der Heijden. Normaal gesproken zou het Jan zijn geworden. Hij kreeg niet voor niets driemaal de speld opgespeld omdat hij Meesterbakker van de week was geworden. ,,En vandaag liep alles mis bij hem.”
Jan was de man die werk afleverde van constante kwaliteit. Hij was meestal op tijd - of zelfs ruim op tijd - klaar. En behulpzaam was hij ook: nooit te beroerd om de andere bakkers even te helpen. Zelfs in de halve finale hielp hij Mercedes en Amel met hun combinatietaarten: door bijvoorbeeld even karamel te maken. ,,Weeg maar af, dan maak ik het voor je”, riep hij naar Mercedes. ,,Komt goed.”
,,Dat doe je altijd, hè. Je bent een aardige man”, merkte André van Duin later op. Zelf zou hij ook best zo willen helpen. ,,Maar aan mij heb je niks.”
Amel had fantastisch gewerkt tijdens de finale. ,,Een achtbaan. Een puinhoop eigenlijk. Er lag van alles op de grond”, aldus Van Duin na afloop. En Zineb had een eigen karakter, vond de jury. Voor haar had Van Duin een zwak. Mercedes maakte indruk, alleen al door de hele tijd te genieten van haar bakavontuur. Het was moeilijker dan de jury had gedacht. ,,Jij had vanaf het begin al goede papieren, ook al door je naam”, aldus de presentator. ,,Dat onzekere was helemaal niet nodig.”
De winnares was Mercedes. Die had de lekkerste smaken en de mooiste decoraties, meldden de juryleden.
De Rotterdamse was overdonderd. ,,Ik had het nooit verwacht. Een droom die uitkomt. De zevende hemel.”
De finale was met ruim 3,1 miljoen kijkers het best bekeken programma van zondag.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zwolse tegelzetter Jan grijpt net naast winst in Heel Holland Bakt
Hij kwam, hij bakte en hij werd nèt niet de beste thuisbakker van Nederland. Een paar miljoen Nederlanders zagen Jan Spannenberg uit Zwolle in een spannende finale van Heel Holland Bakt het uiterste van zichzelf vergen tegen de overgebleven concurrenten Zineb, Amel en Mercedes. ,,Ik heb genoten. Ben supertrots!’’, zei hij na afloop. -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
Prijst het pilsje zich met de nieuwste prijsverhoging uit het café? ‘Brouwerijen jagen consument de kroeg uit’
Wéér een prijsverhoging voor het pilsje. Grote brouwerijen rekenen sinds 2020 ruim 20 procent meer voor hun fusten en ze worden nóg duurder. De horeca klaagt. En de consument? ,,Die blijft drinken en dat weten de brouwers ook.”Breda -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer