ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen?
Na een avondje doorzakken barstende koppijn en last van je buik... Wat zou een wondermiddel tegen een kater toch fijn zijn. Het bestaat, zeggen fans van ORS-poeder. Neem het voor het slapengaan en je bent de volgende dag zo fris als een hoentje. Maar helpt het echt?
ORS-poeder is een isotoonmengsel van zouten en suikers dat wordt gebruikt om uitdroging te voorkomen. Het wordt vooral gebruikt bij diarree. ,,Met ORS-poeder hydrateert je lichaam sneller”, zegt Ben Witteman, arts en hoogleraar voeding en darmgezondheid op Wageningen University. ,,Wanneer de suikers en zouten in je darmen worden opgenomen, nemen ze namelijk ook water mee.”
Een kater wordt deels veroorzaakt door dehydratie: alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. ORS-poeder als antikatermiddel is daarom ‘best interessant,’ vindt Witteman. ,,Je neemt meer vocht op, dus het zou een beetje kunnen helpen tegen de hoofdpijn. Al is dat puur theoretisch. Of het echt werkt, betwijfel ik. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar deze indicatie gedaan.”
Tegen misselijkheid en malaise doet ORS-poeder helemaal niets
Naast dehydratie hangt een kater ook samen met een maagslijmvliesontsteking, veroorzaakt door de directe inwerking van alcohol en de productie van aceetaldehyde. Dat is het afbraakproduct van alcohol: het wordt door het lichaam herkend als giftige stof en wordt in de lever omgezet. Dit veroorzaakt uiteindelijk de kater. ,,Daar komen bijvoorbeeld de misselijkheid en malaise vandaan. ORS-poeder kan daar helemaal niets tegen doen.”
Katers niet behandelen, maar voorkomen
Gaat het puur om de hoofdpijn, dan verwacht de hoogleraar dat een aantal glazen water drinken exact hetzelfde effect heeft als een zakje ORS-poeder. ,,Overigens moet je een kater niet behandelen, die moet je voorkomen. Als je merkt dat een avond een beetje uit de hand loopt, wissel dat wijntje dan eens af met een glas water. Alcohol is dan wel sociaal geaccepteerd, maar het is natuurlijk gewoon vergif.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Wat Eten We Vandaag: Loaded potato met spekjes en cheddar
Gebakken spekjes, cheddar en zure room: dat klinkt als comfort food. Deze gepofte aardappel is makkelijk te maken met slechts een paar ingrediënten, en zó lekker. -
PREMIUMKoken & Weten
Helpt een rauw ei tegen een kater?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: helpt een rauw ei tegen een kater? -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUM28
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd.
-
PREMIUM
Wilfred kijkt voor zijn werk in afvalemmers: 'Negen van de tien mensen reageren enthousiast’
Koffiedik, aardappelschillen en ja, ook de stinkende resten van je met knoflooksaus doordrenkte bezorgmaaltijd: Goud waard, willen afvalverwerkers van de daken schreeuwen. Toch belandt het in de grijze kliko. En dus in de verbrandingsoven. ,,Mensen denken: ‘vies’, maar ze moeten gaan denken: ‘compost.’” -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Koken & Weten
Bier zonder alcohol is vaak lekker, wijn meestal niet en dat komt door 'het gat’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: waarom is alcoholvrij bier best aardig en valt alcoholvrije wijn vaak zo tegen?