Volledig scherm
PREMIUM
Bianca Fabrie © John Kramer

Over de ayurvedische leer: schraap elke dag je ‘tongpoep’ weg

Koken & etenAl zo’n twintig jaar is Bianca Fabrie (48) make-up artist en haarstylist. Nu gooit ze het over een andere boeg: ze schreef het ayurvedische kookboek Holy Happy Belly.

,,Zo,” zegt Bianca Fabrie als ze naar de condens op mijn glas ijskoude water kijkt, ,,dat water is ook niet bepaald ­ayurvedisch.” 

Gelukkig lacht ze daarna. Maar waarom is mijn water eigenlijk niet ­ayurvedisch? ,,Warme dranken hebben in de ayurvedische leer de voorkeur. Koude dranken remmen de spijsvertering af. Bij fastfoodketens zie je vaak dat mensen een grote beker ijskoude cola met veel ijs naast hun burger wegtikken. Niet gek dat je daarvan aankomt. De spijsvertering krijgt een ontzettende oplawaai en staat op zo’n moment zo goed als stil.”

  1. Tweesterrenchef Martin Kruithof leert schoolkinderen lesje ‘van plastic soep naar groentensoep’
    Video

    Tweester­ren­chef Martin Kruithof leert schoolkin­de­ren lesje ‘van plastic soep naar groenten­soep’

    Als chefkok Martin Kruithof van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn met zijn gasten in de sloep door het naastgelegen natuurgebied De Wieden vaart, kan hij zijn trots maar met moeite beteugelen. Toch maakt hij zich zorgen over al het afval wat hij op zijn tochten in het water en de rietranden tegenkomt. Daarom nam hij vanmorgen schoolkinderen mee op een afval-opruimtochtje.