De pannenkoek van Edwin Hollanders.
Volledig scherm
De pannenkoek van Edwin Hollanders. © Lekkerste Wedstrijden

Pannenkoek met spruitjes is de lekkerste - vindt ook kinderjury

Koken & etenDe pannenkoek waarin Edwin Hollanders (46) spruitjes verwerkte kwam als beste uit de bus bij de bakwedstrijd van de Lekkerste Pannenkoek op horecavakbeurs Horecava. Zelfs de kinderen smulden ervan en vonden hem ook het lekkerst. 

Je verwacht het niet: een pannenkoek met spruitjes die de harten van kinderen verovert. Toch is dat precies wat er gebeurde bij de wedstrijd Lekkerste Pannenkoek die vandaag werd gehouden op horecavakbeurs Horecava in de RAI Amsterdam.

,,Ik heb gewoon gedaan waar ik zelf in geloof", meldt winnaar Edwin Hollanders van Pannenkoekhuis De Perdstal in Venray vlak nadat hij de beker in ontvangst heeft genomen. ,,Het thema was ‘Hollands hartig’ en dan ga je denken, wat is nou echt Hollands.” 

Eerst dacht hij nog aan bloedworst, maar dat vond hij toch iets te Engels en te weinig Nederlands. Hij kwam uit bij de enige echte Nederlandse erwtensoep. Hollanders trok naar eigen zeggen de soep uit elkaar en gebruikt de losse elementen in zijn creatie. Zo bereidde hij een linzencrème en gebruikte hij spek dat hij vooraf zacht pekelde. In het gerecht zit ook speculaas en spruitjes. 

De jonge juryleden wezen - net als de volwassenen - Hollanders aan als winnaar.
Volledig scherm
De jonge juryleden wezen - net als de volwassenen - Hollanders aan als winnaar. © Lekkerste Wedstrijden

De voorzitter van de proefjury, Damian van der Reijden, was vol lof over de winnende pannenkoek met name door de verrassende verbindingen tussen de ingrediënten in combinatie met een prachtige presentatie. ,,Wat opviel was het gebruik van een rookstolp om de laatste extra smaakimpuls te geven.” 
De kinderjuryprijs werd uitgereikt door Armin, Tycho en Romée. Zij vonden unaniem dat deze pannenkoek eerste moest worden. Opvallend, dat ook de kinderen de pannenkoek het lekkerst vonden, zegt Hollanders. ,,Je denkt: spruitjes, dat zullen ze niet lekker vinden. Maar veel hangt dus af van de presentatie.” 

Het recept voor de bijzondere Hollandse lekkernij vind je hieronder.

Recept ‘Hollanders krijg je hem niet’

Ingrediënten 
285 ml zuurdesem pannenkoekenbeslag
150 gr buikspek
10 gr spliterwten
10 gr kool
mespuntje speculaaskruiden
2 gr zeezout
5 gr spruiten
1 theelepel olijfolie
50 gr roomboter
100 gr witte kool
25 gr appelstroop

Verder nodig: Kitchen Aid Spatel, pannenkoekenpan, oven, koksmes, bakplaat, snijplank, sousvidebad, steelpan.

Bereiding:
Pekel het buikspek met zout, suiker en speculaaskruiden 12 uur, daarna afspoelen en vacuüm 12 uur laten garen in sous-videbad op 68 graden. Kook de spliterwten en maak een crème van de spliterwten, kool gaar smoren met boter en appelsap. Spruiten schoonmaken en wokken in olijfolie en op smaak brengen met zout en peper. Snij mooie plakken buikspek af en leg deze op een bakplaat, bestrijken met appelstroop en deze 3 minuten verwarmen in oven van 180 graden.
Verwarm de spliterwtencrème en de kool. Bak nu een mooie naturel zuurdesem pannenkoek.
Alles nu mooi op bord leggen en een mooi smaakpalet maken zodat bij iedere hap alles geproefd kan worden. Als laatste kruim van speculaas eroverheen en zeezout.

Pannenkoekjes kun je ook maken in je eigen gourmetpan. Jet van Nieuwkerk legt hier uit hoe je heel lekkere maakt die je kinderen ook lusten: