Ramen groeit nog steeds in populariteit: ‘Europeanen denken vaak: huh, wat eenvoudig’
Koken & EtenVijf jaar geleden waren ze op één hand te tellen: ramen-restaurants. Nu wordt de Japanse soep, bekend om zijn spettergevaar, in heel Nederland geserveerd. Eén verklaring voor de opmars van de slurpnoedels volgens het jubilerende Takumi: ‘Ze scoren op social media.’
Cruciale tip: draag nooit smetteloos wit wanneer je aanschuift in een ramen-restaurant. Want of je de noedels nou met stokjes of lepel uit de bouillon vist, gespetter blijkt onvermijdelijk. Ook doordat kleurrijke ingrediënten als vis schijfjes, ei of stronkjes mini-paksoi soms tegen wil en dank terug plonzen in de soepkom.
Dit gestuntel deert de populariteit van ramen geenszins. Waren de restaurants die ze serveerden vijf jaar geleden nog op één hand te tellen, nu wordt de Japanse soep in heel Nederland geserveerd. Van Naniwa in Venlo tot YuMe in Hoogeveen. En van Umamido tot Takumi in Rotterdam. Deze laatste keten - van oorsprong Duits met als thuisbasis Düsseldorf - jubileert: de afgelopen vijftien jaar groeide het noedel-imperium uit tot 41 vestigingen. De Japanse expats en oprichters Saeki en Okada bezorgden hun zaak met manga-interieur en menu vol verschillende ramen-soorten de cultstatus.
Meest bestelde gerecht op dit moment op de kaart in de Maasstad: de teriyaki miso ramen, aldus chef Ka Chun. ,,Het is een soep die zeven ingrediënten bevat. Behalve bouillon en noedels (tussen de 1,5 en 3 millimeter dik) onder meer kip, lente ui en bamboe. Maar er zijn ook varianten met tien bestanddelen en toppings variërend van tofu tot maïs, varkensvlees, kip, zeewier en gyoza. Best opmerkelijk, omdat ramen in Japan niet veel meer is dan soep met noedels en een plakje varkensvlees. Europeanen die het daar bestellen denken dan: huh? Wat eenvoudig.’’
Doordat ramen fotogeniek is en gemaakt lijkt voor Instagram en andere platforms scoort het
Ramen was simpel bedoeld
Maar zo simpel was ramen oorspronkelijk ook bedoeld, legt foodwatcher Gijsbregt Brouwer uit. Eind 19de eeuw werd het gerecht gebaseerd op tarwenoedels door Chinese immigranten in Japan geïntroduceerd. Er waren en zijn vier soorten soep: gebaseerd op zout, sojasaus, misopasta en varkens- en kippenbouillon. Brouwer: ,,Het was eenvoudig, maar bevatte alle voedingsstoffen die nodig waren om arme arbeiders na een dag hard werken weer aan de praat te krijgen. Zout, koolhydraten, proteïne en groenten. En heel belangrijk: het was en is ongelofelijk lekker. Bij analyses over waarom iets populair is, vergeten we deze voor de hand liggende reden nogal eens. Pure troost in een kom. Ultieme comfortfood.’’
Daarnaast verklaart hij de opmars van ramen door slimme marketing en de rol van sociale media. ,,Ramen is betaalbaar, voor zo’n 15 euro ben je klaar. Verder kunnen Japanners niet alleen Mitsubishi’s en Sony goed verkopen, maar ook hun streetfood. En doordat ramen fotogeniek is en gemaakt lijkt voor Instagram en andere platforms scoort het.’’
Gerecht met wow-effect
Chef Ka Chun vertelt zelfs dat met het wow-effect rekening wordt gehouden tijdens het bedenken en presenteren van ramen. ,,Belangrijkste is natuurlijk dat iedereen van Japanse soulfood geniet. Maar de kommen, met daarin zo’n 400 cc bouillon, moeten er ook mooi uitzien vanwege Instagram, TikTok en YouTube. Daarom schikken we de ingrediënten zo dat ze allemaal zichtbaar zijn en kleuren elkaar aanvullen. Op die manier creëer je fear of missing out (fomo) en bereik je dat mensen na het zien van de foto’s de gerechten heel graag willen proberen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
PREMIUMmet video59
Bioscoopbaas Albert Jan doet Heineken in de ban: ‘Onze Nederlandse trots, maar fatsoen nul komma nul’
Hou je van een biertje bij de film? Reken er niet op dat je in de bioscopen van Albert Jan Vos in Steenwijk en Meppel Heineken krijgt. ,,Ik tap inderdaad uit een ander vaatje’’, reageert de ondernemer. Dat heeft alles te maken met de Russische agressie in Oekraïne én met Arjen Lubach.Meppel, Steenwijk -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zoete aardappel op Mexicaanse wijze
Een avondmaaltijd boordevol groenten? Dan is dit recept een aanrader. De kidneybonen bovendien zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een goede bron van vezels en eiwitten. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
Koken & Eten
Aspergeseizoen begint: ‘Schuif ze in de oven, dan heb je in mum van tijd een geweldige maaltijd op tafel’
De eerste asperges van de ‘koude grond’ komen eraan. Maar hoe maak je ze klaar en wat kun je er nog meer mee behalve traditioneel serveren met ham, ei en boter?