Revolutie in het ziekenhuis: weg met de poedertjes en zakjes, welkom verse quinoa

Koken & EtenOngezond eten kan echt niet meer, dus ook niet in het ziekenhuis. Daarom geen poedertjes en zakjes meer in de keuken, maar verse ingrediënten. In de ETZ-ziekenhuizen in Tilburg en Waalwijk staan quinoa, kikkererwten en salades op het menu. En patiënten eten aan tafel. ,,Niemand is ooit liggend beter geworden.”

Volledig scherm
© Dolph Cantrijn

Huisgestampte raapstelen met een kalfssaucijsje in uienjus, kikkererwtencurry met asperge, broccoli en zoete rijst en kruidige mejadra met citroen-yoghurt dip. Smakelijk eten. U hoeft er niets voor te doen, alleen ziek worden.

Volledig scherm
Ceasar Salade © ETZ
Volledig scherm
Soto Ajam © ETZ

Het is namelijk het nieuwe menu voor patiënten in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en Waalwijk. Weg met de verpakte plakjes kaas en ham, de cupjes jam en boter, het doosje hagelslag en het gekookte eitje. Vanaf nu krijg je daar voor het ontbijt een vers gebakken croissantje, een gesmeerd broodje met sla en kaas van de lokale boer, vers fruit, een smoothie of yoghurt met cruesli en oké, ook een gekookt eitje. Geen plastic, allemaal vers. Weg met de zakjes en de poedertjes. In het ETZ wordt nu alleen nog maar gekookt met verse ingrediënten en veel kruiden en specerijen... op zout na.

Simpel

Eigenlijk is het heel simpel: gezond eten is goed voor je. Dat weet iedereen. Dus als er érgens gezond gegeten moet worden, is het wel in een ziekenhuis. Toch is dat de laatste plek waar je zo’n menu verwacht. Opgewarmde gekookte aardappelen, een bal gehakt, doorgekookte boontjes en een beetje jus. Dat is toch waar de gemiddelde ziekenhuiskaart in uitblinkt. En het is logisch. Elke dag eten voor honderden mensen maken is een flinke uitdaging. Het menu moet niet te ingewikkeld zijn, in grote aantallen tegelijk gemaakt worden, lang goed blijven (soms wel tot drie dagen) en mag niet te veel geld kosten. Tel daarbij op dat in het ziekenhuis het eten weinig tot geen zout mag bevatten en je hebt al snel fantasie- en smakeloze maaltijden.

  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.