Rib eye met gepofte zoete aardappel
Doe eens gek, geniet van het leven. Waarom zou je een goede steak alleen in het weekend eten als dit supersnel en lekker doordeweeks te bereiden is. Een rib eye is een van de weinige items die liever uit de pan dan van de grill wordt gegeten. In een pan, liefst van gietijzer, bakken levert namelijk de perfecte krokante korst die met een medium-rare binnenkant echt goddelijk is. Kies voor een steak van een goed ras en je hebt voor de smaak geen saus meer nodig.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 rib eye steaks
- 1 el olijfolie
- 1 el boter
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 4 zoete aardappels
- 3 el olijfolie
- 125 g zure room
- 2 el fijngehakt bieslook
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- ¼ tl gemalen komijn
Benodigdheden:
- Oven
- Koekenpan (liefst gietijzeren skillet)
Bereidingswijze (voorbereiding 5 minuten, bereiding 20 minuten):
- Kruid de rib eyes royaal met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Plaats de zoete aardappels in een op 180 °C voorverwarmde oven en pof in circa 20 minuten tijd gaar.
- De exact benodigde tijd hangt af van de grootte van de aardappelen.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie en boter en wacht tot de boter niet meer bruist.
- Plaats de steaks in de pan en bak kort maar heet aan beide zijdes goudbruin.
- De beste steaks bereid je met behulp van een kernthermometer. Die steek je in het dikste deel in het midden van het vlees. Geeft deze 50 à 58 °C aan dan is je steak rare tot medium rare, 60 à 65 °C medium tot medium well en alles daarboven wil je vermijden.
- Haal de zoete aardappels uit de oven, snijd in en garneer met zure room, bieslook, komijn en chilipoeder en serveer het geheel met een lekkere groenten on the side.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.