Roland uit Breda bewaarde 20 jaar een frikandel buiten de vriezer: ‘Beestjes laten hem nu links liggen’
BREDA - “Ik ben in het bezit van een frikandel van 31 december 1999. Altijd buiten de diepvries gehouden, anders is het niet zo moeilijk. Maar op oudejaarsdag is deze del twintig jaar oud geworden. Redelijk bijzonder zeg maar.”
Delen per e-mail
Roland Oomens (57) uit Breda stuurt de krant een mailtje. Misschien is er wel behoefte aan een luchtig itempje op de laatste dag van het jaar. Over de frikandel die hij vandaag exact twintig jaar in bewaring heeft.
Ha, ha, hij moet er zelf om lachen.
Flauwekulletje
Het begon als een flauwekulletje en daarvoor moeten we terug naar die laatste dag van de vorige eeuw. Het is oudejaarsavond als de familie Oomens friet en snacks gaat halen bij de snackbar in winkelcentrum Heksenwiel. Even een basis leggen voor het ‘zware’ avondje dat gaat komen.
Niet alles gaat op, één frikandel blijft onaangeroerd. Weg ermee zou je zeggen. Maar in een helder moment ontfermt Oomens zich erover. “In het besef dat we hier te maken hebben met mogelijk de laatste commercieel uitgebrachte frikandel van dat eindigende millennium.” En die werp je niet zomaar weg in de kliko, vindt hij. Dus spijkert hij de frikandel in het plastic bakje tegen de deurstijl van zijn garage, waar hij een aantal jaren blijft hangen.
Sterfgevallen, geboortes, verhuizingen, ruzies, ziektes, feestjes, lachen, huilen…En de frikandel hing daar en zag het allemaal voorbij komen. Raar idee hoor
Halverwege 2003 verhuist de familie Oomens naar de Tilburgseweg. De frikandel gaat mee. Inmiddels opgeborgen in een kistje, later timmert Oomens een soort van sarcofaag die de snackstaaf moet beschermen.“Een beetje bescherming dan. Want vocht en beestjes wagen hun kans.”
Maar de frikandel slaat in al die jaren de ene na de andere aanval af en overleeft. Hongerige insecten die een enorme drang tot voortplanting hebben en de arme frikandel keer op keer proberen te vullen met hun eitjes. Eitjes werden larven, larven gingen dood. “1-0 voor de frikandel, hij liet zich niet beetnemen. Hij overleefde, dood als ie was.” Een klein stukje frikandel is in de loop der jaren spontaan afgebroken. “Maar hij lijkt nu al een hele tijd stabiel te zijn. Mijn del. De beestjes laten hem nu links liggen.”
Ik doe hem zeker niet weg, tenzij iemand er 8.000 euro voor geeft....
Al twintig jaar ‘lief en leed met mijn frikandel’ zegt hij gekscherend. “De tijd vliegt voorbij. Er zijn gedurende die jaren veel dingen gebeurd. Sterfgevallen, geboortes, verhuizingen, ruzies, ziektes, feestjes, lachen, huilen…En de frikandel hing daar en zag het allemaal voorbij komen. Raar idee hoor.”
Of hij er over twintig jaar nog hangt? Oomens weet het niet. “Maar ik doe hem zeker niet weg, tenzij iemand er 8.000 euro voor geeft", grapt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWetenschap
Waarom astronauten wijn meenemen als ze de ruimte ingaan
Wijn in de ruimte? Jazeker. In de laatste lading uit het International Space Station zaten twaalf flessen bordeaux en het was niet de eerste wijn die een reis in het heelal maakte. Voor wetenschappelijk onderzoek welteverstaan. -
Tony's Chocolonely wil cacao-industrie (opnieuw) wakker schudden
Europese wetgeving is hard nodig om bedrijven in de cacao-industrie te verplichten misstanden zoals kinderarbeid en slavernij in hun keten aan te pakken. Dat stelt Tony's Chocolonely. -
PREMIUM
Van haute cuisine naar haute friture: zo bak je de beste friet
Enkel in ossenwit bakken, is niks, vindt Peter De ‘Ange. ‘Maar een scheutje bij de plantaardige olie geeft wel smaak.’ Wie denkt dat iedereen patat kan bakken, heeft het mis. Topkok en nu frituurbaas De l’Ange noemt het ‘een ware sport’. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening.
-
Koken & eten
Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus. -
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken.