Ronald Giphart: ‘Een kookboek doorbladeren is je verlustigen, net als bij pornografie’
Koken & etenTv-kok Danny Jansen en culinair schrijver Ronald Giphart hebben één passie gemeen. Ze zijn dol op kookboeken en niet zo’n klein beetje ook. Afgelopen vrijdag is de eerste podcast over hun grote liefde begonnen. Giphart vertelt over De Kookboekenclub.
Hoe gek zijn jullie op kookboeken?
,,Zeer. Mascha (Lammes, zijn vrouw, red.) en ik hebben gewoon een paar meter werkkast vol staan. Hoeveel? (lijkt zich uit te rekken en te rekenen) Ik denk dat we zo'n 20 meter aan kookboeken hebben. Daar zitten ook wel wat oude dingen bij, ook maffe kookboeken. Toen ik voor AD en Volkskrant schreef over eten en drinken, kreeg ik weleens wat opgestuurd, zoals een Duits kookboek waarbij iemand gerechten bij schilderijen had gemaakt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Steeds meer mensen trekken kaas en eieren uit de muur: ‘Je proeft de charme van het boerenerf’
Rijen ruitjes met daarachter kaas, eieren, groente of fruit. Steeds meer boeren in het Groene Hart kiezen voor een automatiek op de boerderij. Niet zo gek, want het trekt veel klanten. En die komen niet alleen voor de kaas. ,,Je proeft de charme van het platteland.” -
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
PREMIUMKoken & Eten
Ook zo gek op drop? In deze fabriek worden er elke dag 2,5 miljoen gemaakt
Nergens in de wereld worden zoveel dropjes gegeten als in Nederland. En in hartje Nijkerk, aan de Westkadijk, worden al bijna zeventig jaar de Harlekijntjes gemaakt. Dag in dag uit vliegen er 2,5 miljoen van de lopende band. -
PREMIUM
Máxima 50 jaar: zo maak je zelf 'haar’ empanadas en dulce de leche
Argentijnse kookboeken zijn dun gezaaid, maar Harold Hamersma ontdekt dat Máxima’s moederland op gastronomisch gebied wel degelijk veel te bieden heeft. Kom maar op met die asado! -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUMVideo
Dit is dé rage van deze zomer: drinkflesje Air up dat iets met je hersens doet
Air up, de ‘fles die speelt met je hersens’ verovert de schoolpleinen. Basisschooljuf Miranda Baartse telt er in haar klaslokaal maar liefst twintig. Stijn (11): ,,Eerst dronk ik veel prik. Nu alleen nog maar water.” -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.