Rusland en Frankrijk sluiten vrede over champagne: Russische elite opgelucht
Koken & etenDe Russische elite kan opgelucht ademhalen: Frankrijk gaat weer champagne uitvoeren naar Rusland. In juli hadden de Franse leveranciers de export gestaakt uit woede over het ‘kapen’ van de naam ‘champagne’ door de Russen.
Het was de wereld op zijn kop, afgelopen zomer: half juli tekende de Russische president Vladimir Poetin een wet, die bepaalde dat de naam champagne (in het Russisch: ‘sjampánskoje’) alleen nog op etiketten mocht prijken van Russische flessen.
Sinds de wet van kracht is, moeten buitenlandse champagnes in Rusland worden aangeduid met de term ‘mousserende wijn’. Inclusief de flessen uit de vermaarde Franse wijnstreek Champagne, waaraan de bubbeltjeswijn oorspronkelijk zijn naam dankt.
Importverbod vanwege ‘kaping’
Wie de wet weigert na te leven, kan rekenen op een Russisch importverbod. Volgens het Kremlin moet de nieuwe wet de productie en verkoop van Russische spuitwijnen ondersteunen. Vanzelfsprekend waren de Franse champagneproducenten woest over de Russische ‘kaping’ van de naam. De Franse leverancier van Moët en Hennessy-champagne staakte per direct de uitvoer naar Rusland, gevolgd door 95 procent van de andere Franse wijnhuizen.
Op sociale media waren de grappen niet van de lucht. Bekende Russen namen het op voor de Fransen en vroegen zich openlijk af of Rusland nu ook een claim zou gaan leggen op de namen ‘whiskey’ en ‘Mercedes’. De Franse regering kondigde nijdig aan naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te zullen stappen, hopende op een kloeke uitspraak van de club die naleving van afspraken over de handel tussen landen in de gaten houdt.
Maar liefst drie Franse ministers klommen in de pen om aan hun Russische ambtgenoten hun wrevel kenbaar te maken. De naam champagne is volgens de Fransen beschermd, zoals Parmaham dat is voor de Italianen. Tot op heden zouden de bewindslieden geen antwoord uit Moskou hebben ontvangen.
Maar vrijdag verklaarde het Franse champagnecomité CIVC plotseling, dat de export van champagne naar Rusland per 15 september kan worden hervat. ,,De opheffing van de exportopschorting is een verzoenende maatregel. We willen ons niet wenden tot de Wereldhandelsorganisatie’’, zei CIVC-vicevoorzitter Jean-Marie Barillère tegen het Franse persbureau AFP. ,,We zullen de nieuwe wet respecteren.’’
Het besluit lijkt eerder voort te komen uit humanitaire dan uit economische overwegingen. De gezamenlijke uitvoer naar Rusland vanuit de Champagne, bedraagt niet meer dan 1,5 miljoen flessen op jaarbasis, slechts een half procent van de totale export. Maar het comité gaf aan dat het zo tegen het naderende oud en nieuw (het familiefeest in Rusland bij uitstek, een mengeling tussen kerst en pakjesavond) de Russische retailers en consumenten niet van champagne verstoken wil laten zijn.
Barillère vertelde ook, dat het CIVC-besluit is medegedeeld aan de Franse regering, die volgens hem het besluit zou hebben gerespecteerd. De naam ‘sjampanskoje’ werd in de jaren 30 in de Sovjet-Unie geïntroduceerd, omdat Sovjetleider Jozef Stalin vond, dat ook het proletariaat de bubbeltjeswijn tot zich moest kunnen nemen.
Overigens geldt de nieuwe Russische wet alleen voor het kleine etiketje op de achterkant van de flessen. Op het etiket aan de voorkant mag in het logo van buitenlandse champagnes de Franse soortnaam gewoon gehandhaafd blijven.
Dit aperitief bedacht Rudolph van Veen voor de feestdagen, maar kun je ook bij een ander feestelijk moment serveren:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Pas op met innemen van je pillen: bij sommige kun je beter niet eten
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: is het beter om te eten als je medicijnen inneemt? Of liever niet? -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden?
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische tonijnpizza met hot honey
Wat is er leuker dan je eigen pizza samenstellen? Dat kan natuurlijk het best als je ‘m zelf maakt. Gebruik een kant-en-klare pizzabodem of zelfgemaakt deeg. Wij beleggen deze variant met tonijn en hot honey voor een extra zoete kick. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curryhummus
Hummus is een voedzame dip en smaakt heerlijk bij een stukje brood of rauwkost. Bovendien is het heel gemakkelijk om zelf maken, zeker met dit recept op basis van kikkererwten, kurkuma en gele currypasta. -
Wat Eten We Vandaag: Stoofpotje van tempeh
Een lekker stoofpotje met rundvlees of kip is altijd goed, maar waarom zou je niet eens een vegetarische variant proberen? Dit stoofpotje met tempeh is om van te smullen en rijk van smaak door de laurier, tijm en rode wijn.