Schoonmaken als een pro: met dit stappenplan poets je je vieze koelkast weer blinkend schoon
VideoEen koelkast met voedsel erin moet je goed schoonhouden, maar hoe doe je dat? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins weet raad. In deze aflevering van ‘Schoonmaken als een pro’ vertelt ze hoe zij deze klus aanpakt in tien stappen.
Zoë Zwaanenburg doet altijd eerst de koelkast uit voordat ze begint met reinigen. Dan kan het ijs dat zich aan de achterkant van je koelkast heeft gevormd alvast smelten. Daarna volgt ze deze stappen:
Maak je koelkast schoon in 10 stappen
1. Haal de koelkast helemaal leeg en check de houdbaarheid van de spullen die erin liggen.
2. Haal de bakjes uit de koelkast, maak ze schoon met warm sop en droog ze erna goed af.
3. Vervolgens maak je een teil of emmer met sop van warm water met allesreiniger of schoonmaaksoda.
4. Haal de planken niet uit je koelkast. Die kunnen glibberig worden en vallen. Je kunt ze natuurlijk wel een beetje optillen en de randjes waarop de planken rusten afsoppen.
5. Doe de schoonmaakbeurt geregeld, vanwege de bacteriën en schimmels die op je eten terecht kunnen komen. Bovendien kan je koelkast erg gaan stinken.
6. Vind je schimmel? Maak dat gedeelte schoon met een speciale koelkastreiniger. Als je die gebruikt, dan kun je het beste wel een raam opzetten voor extra frisse lucht.
7. Maak je doek telkens even schoon tussendoor.
8. De afvoer van je koelkast maak je het beste schoon met een wattenstaafje.
9. Vergeet de rubbers in de deur van je koelkast niet. Die vormen een fijne broedplaats voor schimmels.
10. Klaar? Zet dan alle eten weer terug in de koelkast (dek eten altijd goed af) en zet de koelkast weer aan.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 15 oktober 2020. Bekijk hier meer video's over slim schoonmaken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
video
Zo maak je je oven weer blinkend schoon
Het is belangrijk je oven regelmatig schoon te maken. Maar hoe doe je dat? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins weet raad. In deze aflevering van ‘Schoonmaken als een pro’ vertelt ze hoe zij deze klus aanpakt.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’ -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta.