Schoonmaken van je tong helpt bij slechte adem maar yoghurt en zuurkool mogelijk ook
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: hoe yoghurt en zuurkool je van een slechte adem af kunnen helpen.
Yoghurt, zuurdesembrood, zuurkool en misosoep kunnen helpen tegen een slechte adem. Gassen die een nare mondgeur kunnen veroorzaken, kunnen door bacteriën in gefermenteerde voeding worden geneutraliseerd, concluderen Chinese onderzoekers. Het onderzoek verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.
Iedereen heeft weleens een slechte adem. ’s Ochtends bij het wakker worden, na het drinken van koffie of na het eten van knoflook. Maar sommige mensen hebben altijd een slechte adem; dan is er sprake van halitose. Volgens de Chinese onderzoekers staat een slechte adem in de top drie van klachten waarmee mensen bij de tandarts aankloppen.
Op dit moment is de meest effectieve methode om het achterste deel van de tong te schrapen en te gorgelen met een chloorhexidine spoelmiddel
Het zijn cijfers die Casper Bots herkent. Volgens de tandarts-epidemioloog heeft 10 tot 30 procent van de Nederlanders last van een slechte adem. ,,Ook bij het speciale speekselspreekuur van het Nederlands Speekselcentrum zie ik met regelmaat mensen met een sterke mondgeur. Veel mensen schamen zich ervoor, daarom rust er toch wel een taboe op mondgeur. Het staat vooral sociaal contact in de weg.”
De boosdoener is volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de witgele of bruine aanslag op de tong. Dat laagje bestaat volgens Bots uit allerlei eiwitten, bacteriën en celresten, die onderling ook weer invloed op elkaar hebben. ,,Op dit moment is de meest effectieve methode om het achterste deel van de tong te schrapen en te gorgelen met een chloorhexidine spoelmiddel.”
Volgens de Chinese onderzoekers is er een nieuw middel in de strijd tegen een slechte adem: probiotische bacteriën. Deze bacteriën neutraliseren onaangenaam ruikende zwavelgassen in de mond. Probiotische bacteriestammen die dat kunnen, zijn onder andere Lactobacillus salivarius en Lactobacillus reuteri.
Hoeveel goede bacteriën zitten er in yoghurt?
Probiotische bacteriën zitten onder andere in yoghurt. Bij melkzuurfermentatie zetten bacteriën suiker om in melkzuur. Als melkzuurbacteriën lactose (melksuiker) omzetten in melkzuur, dan ontstaat yoghurt, kefir of zuurkool. Een deel van die melkzuurbacteriën is probiotisch, stelt Eddy Smid. Volgens de hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University zijn we in de loop der jaren minder levende bacteriën gaan eten. ,,Voedsel is behandeld en verhit.” En daardoor gaan bacteriën, dus ook de probiotische, dood.
Hebben probiotische voedingssupplementen hetzelfde effect als yoghurt en zuurkool? Dat kunnen de onderzoekers niet zeggen, al wordt er door deskundigen wel over gespeculeerd. De een is terughoudend, de ander zegt dat supplementen het proberen waard zijn. Belangrijk is wel dat een supplement bacteriestammen bevat die door de Chinese onderzoekers als effectief zijn aangemerkt.
Geen garantie
Of die specifieke stammen in jouw schaaltje yoghurt zitten, is lastig te zeggen. En als ze erin zitten, weet je niet hoeveel van die bacteriën erin zitten. Daarom is het volgens tandarts Bots lastig te zeggen of een schaaltje yoghurt voor de omgeving van iemand met een slechte adem daadwerkelijk merkbaar is.
,,Yoghurt of zuurkool eten is geen garantie voor het uitblijven van mondgeur”, concludeert Bots. We moeten daarom verder kijken dan een schaaltje yoghurt. ,,Zelf eet ik zoveel mogelijk producten die niet zijn bewerkt en heel veel groenten. Kortom: voedsel waar je darmbacteriën blij van worden.”
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt
Zwarte bonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Die kun je dus gerust gebruiken als basis van een voedzame maaltijdsoep. -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Wat Eten We Vandaag: Speculoos-ontbijttaartje
Begin de dag feestelijk met dit speculoos ontbijttaartje. Lekker en voedzaam dankzij de havermout. Het taartje is warm het lekkerst, maar je kunt ‘m ook eerder afbakken en een paar dagen in de koelkast bewaren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer