Sergio Herman, Joris Bijdendijk en Jermain de Rozario.
Volledig scherm
Sergio Herman, Joris Bijdendijk en Jermain de Rozario. © Elvin Boer

Sergio Herman: ‘Ik kan niet met een vrouw leven die alleen sla eet’

Koken & etenSergio Herman moet er niet aan denken om samen te leven met een vrouw die niets met eten heeft. ‘Verschrikkelijk. Zo ongezellig’, zegt hij in de nieuwe editie van Linda. man, waarin drie sterrenchefs in het spotlicht staan. 

Sterrenchef Sergio Herman vertelt, net als collega's Jermain de Rozario en Joris Bijdendijk over zijn vak in de nieuwe editie van Linda.man. Op de vraag of hij met een vrouw zou kunnen zijn die niet van eten houdt antwoordt hij: ,,Absoluut niet. Ik heb één keer zo'n vriendin gehad. Verschrikkelijk. Zo ongezellig.” Wat ze dan at? ,,Sla. Echt hè? Altijd sla. Ik ergerde me daar zo aan.” 

Cover van Linda.man die vandaag in de winkel ligt.
Volledig scherm
Cover van Linda.man die vandaag in de winkel ligt. © LINDA.man: Paul Bellaart

Hij kan ontroerd raken door eten, vertelt Herman, bekend van The Jane (2 sterren), Pure C (2 sterren), Blueness, Frites Atelier, AiRrepublic. ,,De eerste keer was bij The Araki in Londen, mijn beste sushi-ervaring ooit. Mitsuhiro Araki heeft drie sterren, je zit met maximaal negen man om hem heen, zonder muziek; het is alleen de performance van een chef die in trance met zijn ogen dicht sushi staat te maken. Uiteindelijk is sushi niet meer dan rijst met vis en sojasaus, maar hij bracht het in ultieme schoonheid en perfectie. Hoe de rijst was samengesteld, de torro-tonijn ingesneden, lauwwarm en licht gefumeerd: subliem."

Groupies

Eten ís ook opwindend. Of beter gezegd: kan het zijn. Er bestaan zelfs culinaire groupies, die zich graag opdringen aan koks, vertelt Jermain de Rozario. ,,Je merkt het verschil zodra je een ster krijgt. Ze gaan je volgen op sociale media, sturen privéberichtjes en op horecabeurzen doen vrouwen anders tegen je. Als ze te veel aandringen, raak ik geïrriteerd.” 

Anderzijds: De Rozario zou net als collega Herman niet met een vrouw kunnen leven die eten onbelangrijk vindt. ,,Ik vind het heerlijk om te zien hoe mijn vrouw kreeft eet. Virginia zuigt de kop uit, schraapt de poten leeg: de hele kreeft eraan. Ik voel me dan zelfs een beetje trots: ze kan echt heel goed eten.”

Quote

Ik vind het heerlijk om te zien hoe mijn vrouw kreeft eet

Jermain de Rozario

Joris Bijdendijk (Rijks, een ster), noemt zichzelf een boer in de keuken. Hij zou evenmin een relatie willen hebben met iemand die niets met eten heeft. ,,Ik word er verdrietig van als mensen niet kunnen genieten van iets dat zo belangrijk is als eten. Mijn vrouw Elsa is overigens wel de enige Francaise die niet van kaas houdt. Waar ik dan weer niet verdrietig van wordt; dat paradoxale maakt het grappig.”

Het eerste dat hij voor haar kookte, was een tamme duif. Ze had nooit eerder duif gegeten, vertelt Bijdendijk, maar vond het heel lekker. Eten kan zeker lustopwekkend zijn, vindt de chef. ,,Eten kan echt opwindend zijn en een belangrijk onderdeel van het voorspel. Lekker eten en drinken met je partner brengt je in de juiste stemming.” Dat hoeven geen oesters te zijn. Een mooie salade kan hetzelfde effect bereiken. ,,Haricots verts opbakken met amandelen in het velletje, citroensap, tijm en perziken erbij.”

De interviews draaien niet alleen om koken en eten. Sergio Herman vertelt over het jaar 2017 waarin hij zijn ongeboren zoon en zijn vader verloor. Hoe hij daardoor veranderde zegt hij: ,,Dat je je nog bewuster wordt van alles. Je denkt veel meer na over wat je hebt. Ik denk dat dat voor iedereen geldt die zulke heftige dingen meemaakt.”

Het magazine ligt vanaf vandaag in de winkel.

Sergio Herman vertelt in deze video over zijn liefde voor Ibiza: