Sint en Piet stoppen dit jaar geen chocoladeletter van Tony's Chocolonely in de schoen
Sinterklaas zal dit jaar zijn chocoladeletters niet bij Tony's Chocolonely inslaan. Het bekende Nederlandse chocolademerk krijgt de productie van de letters niet rond door problemen bij zijn Belgische fabrikant. ‘Dit is overmacht.’
Tony's werkt al jaren samen met Barry Callebaut in Wieze voor het maken van chocoladeletters. De Belgische fabriek levert vloeibare chocolade waarvan Tony's zelf repen maakt. Bij de Belgische fabriek kwamen eind juni problemen aan het licht. Een salmonellabesmetting dwong de chocolademaker ertoe de fabriek te sluiten. Het schoonmaken is begin juli begonnen.
Dat was nou net de week dat Callebaut aan de jaarlijkse letters van Tony's zou beginnen, vertelt Bibianne Roetert, marketingmanager van Tony's voor de Benelux. ,,Later beginnen kan niet omdat we aan een strakke planning vastzitten.”
Normaal gesproken liggen de letters in september of oktober in de winkels, maar dat gaat dit jaar niet lukken. ,,De reiniging neemt veel tijd in beslag.” De fabriek gaat binnenkort pas weer draaien.
Uitwijken naar een andere leverancier is niet mogelijk, aldus Roetert. ,,Callebaut is onze partner, bij deze fabriekslijn kunnen we garanderen dat alle cacaobonen 100 procent traceerbaar zijn.” Tony's Chocolonely streeft ernaar 100 procent slaafvrije chocolade te maken.
Zelf letter maken op de wikkel
Jammer voor de fans, realiseert Roetert zich. ,,We hebben wel een normaal assortiment waarmee we dit kunnen ondervangen.” Een mogelijkheid om toch sinterklaas te vieren met hun chocolade: een eigen wikkel maken via de site. ,,Je kunt elke reep personaliseren. Op de wikkel kun je elke afbeelding zetten die je maar wilt. Je kunt er ook een letter op zetten.”
Hoe groot de schade voor Tony's en Callebaut uitpakt is nog niet bekend. ,,Dat zijn we nog aan het inventariseren", aldus Roetert. ,,Het is wel zuur, maar we gaan ons best doen om er toch te zijn voor de fans.” De band met Callebaut is niet beschadigd, aldus de marketingmanager. ,,De band met Callebaut blijft. Dit is overmacht. Dit ligt buiten ons aller macht. Het is vreselijk voor iedereen.”
In het jaarverslag waarin Tony's altijd opvallend transparant is, zal Tony's duidelijk maken wat de gevolgen van de salmonellabesmetting was voor het bedrijf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Koken & Eten
Klassiekers: met deze ijsjes groeiden hele generaties op
Tijdens de zomer zijn we allemaal op zoek naar wat verkoeling. Een lekker ijsje gaat er daarom bij velen van ons wel in. Wist je dat sommige ijsjes al tientallen jaren bestaan? Dit zijn de populairste ijsjes op een rij. -
Wat Eten We Vandaag: Baked Banana
Na een heerlijke barbecue is er altijd nog een gaatje over voor een dessert. Dit recept bereid je op de barbecue en ontleent zich uitstekend om naar eigen smaak in te vullen. Maak bijvoorbeeld een vulling van karamel of voeg mini-marshmellow toe voor een s’mores effect. -
Koken & eten
Is je watermeloen rijp? Experts leggen uit waaraan zij het zien
In de zomer ligt de watermeloen in grote aantallen in de schappen. Een paar stukken watermeloen zorgen op warme dagen voor een gezonde portie zoete verfrissing, mits je een goede, rijpe watermeloen te pakken hebt. Maar hoe herken je of een watermeloen rijp is? -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer.
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit. -
Wat Eten We Vandaag: IJskoffie op een stokje
Bij ijskoffie denk je meestal aan een verfrissende variant van koffie, maar het kan ook anders. Maak van jouw favoriete koffie een ijskoffie op een stokje. Serveer deze bijvoorbeeld na een diner in plaats van een traditioneel kopje koffie.