Slaap je slecht? Dat komt mogelijk door te veel knoflook in je gerecht
koken & etenSlaap je slecht of heb je vaak nachtmerries? Dit komt misschien door het eten van knoflook. Een slaapexpert en voedingsdeskundige leggen aan Laura Obdeijn uit hoe het zit.
Delen per e-mail
Eén teentje, of twee? Doe maar geen, antwoordde iemand laatst op de vraag hoeveel knoflook er in de saus moest. ,,Dan lig ik vannacht zo te spoken en krijg ik last van nachtmerries.” Ik had het weleens eerder gehoord en een kleine zoektocht online leert me dat meer mensen het verband tussen deze smaakmaker en een onrustige nacht leggen. Ga je slechter slapen van knoflook?
Irriterende maagsappen
,,Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaan. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken”, zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Je wilt het lichaam juist niet onnodig actief maken als je gaat slapen, zegt voedingsdeskundige Ralph Moorman. ,,Het is daarom best gek dat we knoflook vaak in ons avondeten stoppen.” Er wordt zelfs onderzocht of knoflook een zogenoemde activator is, zegt hij. ,,Van koffie weten we precies hoe het werkt en dat het een activerend effect heeft. Bij knoflook zien onderzoekers hetzelfde mechanisme, maar een verklaring hiervoor is er nog niet.”
Dat je echt nachtmerries kunt krijgen van knoflook, daar heeft Hofman niet eerder van gehoord. Maar ze kan wel een verklaring bedenken. ,,De nachtmerries komen waarschijnlijk niet door de knoflook, maar door het moment van wakker worden. Slaap je onrustig en word je net wakker na je diepe remslaap, ook wel droomslaap genoemd, dan kun je je die droom of nachtmerrie herinneren. Een nachtmerrie blijft je altijd wat langer bij.”
Knoflook = koffie
Komt dit je allemaal niet bekend voor? Dat kan kloppen. Lang niet iedereen is gevoelig voor knoflook. Het is net als met koffie, zegt Moorman. ,,Sommigen kunnen om elf uur ’s avonds een kop drinken en gaan zonder problemen slapen, anderen liggen de hele nacht wakker. Met knoflook is het net zo: niet iedereen kan ’s avonds tenen knoflook in de zalm aan.”
Wel geldt voor iedereen dat voeding in het algemeen invloed heeft op hoe je slaapt. Ook kruiden, bijvoorbeeld, trekt niet elke maag even goed. En van alcohol is bekend dat je er goed van inslaapt, maar dat het juist op een later moment opspeelt, zegt Hofman. Banaan daarentegen bevat magnesium, dat volgens haar – even afgezien van de suiker die er ook in zit – de slaap juist positief beïnvloedt. Een zware maaltijd met veel vet, eiwitten en koolhydraten is eigenlijk altijd funest voor de slaap. ,,Er moet dan nog te hard gewerkt worden.”
Ben je dol op knoflook, maar heb je ook af en toe moeite met slapen, dan is het de moeite waard om uit te zoeken of het met elkaar te maken heeft, zegt Moorman. ,,Let na het eten ’s nachts goed op wat er gebeurt en bepaal dan zelf hoeveel je kunt hebben. Voor sommigen is het eten van knoflook het gebrek aan slaap misschien niet waard.”
Gebruik je thuis vaak knoflook in de keuken en gaat het pellen je niet snel genoeg? Zie hier hoe je snel knoflook kunt pellen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
PREMIUMKoken & eten
Buikvet maakt je kwetsbaarder voor coronavirus; sportdiëtiste geeft tips
Het is duidelijk dat obesitas een risicofactor is voor wie het coronavirus tref. Onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen hoeft te maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet, oftewel buikvet. -
PREMIUMPollepel thuis
Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino. -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen. -
video
Dat is een mooie tas van Chanel! O nee, het is een taart van Gaby
Gaby Akkrum maakt taarten die extreem veel lijken op iets anders. Een tasje bijvoorbeeld of een blok beton met planten. De ondernemer haalt haar inspiratie van social media.
-
Goeievraag.nl
Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
PREMIUMKoken & eten
Marijke (36) raakte twintig jaar geen vlees aan en is nu verslingerd aan de jacht
Na ruim twintig jaar geen vlees te hebben aangeraakt, raakte Marijke Ottema (36) verslingerd aan het jagen. ‘Het proces van doden, villen, klaarmaken en opeten is heel speciaal.’