Volledig scherm
© Shutterstock

Snak je naar chocola of chips? Dit probeert je lichaam je te vertellen

Die plotse onweerstaanbare drang naar Ben & Jerry’s, dat heerlijke blokje kaas in de koelkast of die XL-zak paprikachips. Het kan heus geen kwaad om daar eens aan toe te geven, maar echt goed voor je lichaam en lijn is het niet. Bovendien heeft die onweerstaanbare trek vaak een onderliggende oorzaak. Twee experts geven uitleg.

Als je plots een enorme trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen, probeert je lichaam je iets te vertellen. ,,Dat je plots erg verlangt naar bepaalde voedingsmiddelen, komt meestal doordat je lichaam op zoek is naar bepaalde voedingsstoffen”, vertelt hormoonspecialiste Alisa Vitti tegen The Hufftington Post . ,,Een verlangen naar zout kan bijvoorbeeld wijzen op een magnesiumtekort, zin in zuivel dan weer op een calciumtekort. Heb je voortdurend trek in snoep of koolhydraten? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan essentiële vetzuren zoals omega 3.”

Bij vrouwen worden de onbedwingbare zin vaak ook veroorzaakt door hun menstruatiecyclus. ,,Het beeld van een vrouw die naar chocolade hunkert tijdens haar menstruatie is misschien wat cliché, maar je cyclus heeft wel degelijk een invloed op je food cravings”, aldus dokter Ellen Vora. ,,Afhankelijk van waar je in je cyclus zit, zal je trek naar bepaalde voedingsmiddelen ook veranderen.”

Omdat de hormonen van vrouwen een hele maand schommelen, hebben ze ook verschillende behoeftes gedurende de maand. Tijdens je eisprong, die in het midden van je cyclus ligt, is je lichaam op zoek naar gezonde bronnen van eiwitten zoals eieren, noten en mager vlees. Tijdens je menstruatie daarentegen verlies je vaak meer ijzer waardoor je lichaam hunkert naar voeding die rijk is aan ijzer zoals groene groenten, gedroogde bonen, erwten en rood vlees.

Comfortfood

Quote

Iemand die intensief sport, zal veel meer hunkeren naar bepaalde voedings­mid­de­len dan iemand die de hele dag op de bank hangt

Alisa Vitti

Merk je dat je tijdens je regels hunkert naar chocolade? Dat kan wijzen op een magnesiumtekort, maar het kan ook het gevolg zijn van een verlaagde oestrogeen- en progesteronspiegel die lager zijn dan normaal, waardoor je je waardeloos voelt en troost zoekt in comfortfood zoals ijs en pizza.

Vitti voegt eraan toe dat de meeste vrouwen vooral tijdens de tweede helft van hun cyclus last hebben van food cravings. Zo zouden vrouwen in de tweede fase tot maar liefst 600 calorieën per dag meer eten dan in de eerste fase.

Maar ook mannen kunnen volgens Vitti naar bepaalde voedingsmiddelen hunkeren door hormoonschommelingen. ,,Mannen kunnen net zoals vrouwen pieken en dalen ervaren in hun testosteron en oestrogeen, waardoor ze ook last kunnen hebben van bepaalde food cravings. En uiteraard hangt ook de mate waarin je beweegt af van hoe erg je trek kan zijn. ,,Iemand die intensief sport, zal veel meer hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen dan iemand die de hele dag op de bank hangt”, besluit Vitti.