Sperziebonen: zo kun je ze het beste invriezen
Goeievraag.nlVeel mensen vragen zich af hoe je sperziebonen het beste kunt invriezen, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vraag.
Met hun knapperige, licht zoete smaak behoort de sperzieboon tot de familie van de peulvruchten, waar ook de sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen bij horen.
Naast de bekende groene sperzieboon, is er ook een gele variant, kennen we de dunne haricots verts en heb je de kousenband, een lange sperzieboon die vooral wordt gebruikt in de Surinaamse keuken.
De groene sperzieboon is in Nederland meestal goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Hoewel ze het gehele jaar door in de supermarkt liggen (vers meestal en in blik altijd), kan het, met het oog op milieu, fijn zijn om een voorraadje in de vriezer te hebben liggen. Buiten het seizoen komen de bonen uit Spanje, Marokko, Egypte of Kenia en ligt de milieubelasting een stuk hoger.
Twee manieren
Wat is de beste manier om een sperzieboon in te vriezen? ,,Eigenlijk kun je het op twee manieren doen”, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. ,,Je kunt de sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.) die de groente versneld kunnen laten bederven
,,Maar je kunt ze ook een à twee minuutjes koken voordat je ze invriest”, zegt Van der Vossen. Deze techniek wordt ook wel blancheren genoemd. ,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen. Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer.
Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces. ,,In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.) die de groente versneld kunnen laten bederven. Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.”
Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren. Zo gaan die enzymen kapot en zullen ze minder slap worden.”
Kapotte celwand
Maar hoe zit het dan met koken? ,,Als je de sperzieboon langer kookt, wordt de celwand kapotgemaakt”, zegt Van der Vossen. ,,De verteerbaarheid van de boon en de opneembaarheid van de voedingsstoffen worden hierdoor verbeterd, maar bacteriën kunnen wel gemakkelijker binnendringen waardoor de groente gevoeliger wordt voor bederf.” Gekookte sperziebonen, bijvoorbeeld als kliekje, kun je vaak nog zo’n drie maanden bewaren in de vriezer. Koel de gekookte sperziebonen wel snel af voordat je het invriest, zodat bacteriën geen kans krijgen om uit te groeien.
Welke methode je voor het invriezen van je sperziebonen ook kiest, het is volgens de voedselveiligheidsexpert altijd goed om erbij stil te staan dat bij ingevroren groenten naar verloop van tijd enig smaakverlies kan optreden. ,,Het is een van de bij-effecten van ingevroren groente. Hoe langer je ze in de vriezer laat liggen, hoe meer smaakverlies er kan zijn.”
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
Op zoek naar een recept met sperziebonen in de hoofdrol? Bekijk dan de video hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUMVideo
Naast kippen houdt boer Vincent sprinkhanen: ‘Wat dit gaat brengen, zal de tijd leren’
Een stal vol kippen of varkens als extra inkomstenbron? Die tijd is voorbij, denkt pluimveehouder Vincent Jansen of Lorkeers. De maatschappij, de wereld, de consument: alles verandert. Het moet duurzamer en diervriendelijker. En dus ging hij een nieuw ondernemersavontuur aan. ,,Dit is echt pionieren.’’ -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes.
-
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
Wat Eten We Vandaag: Amandelkoekjes met chocolate chips en rozijnen
Lactose- en glutenvrij eten en heerlijk genieten van onwijs lekkere koekjes? Probeer dan eens deze amandelkoekjes. Wij maken ze met vegan chocolate chips en rozijnen, maar je kan er bijvoorbeeld ook gedroogde mango of cranberries aan toevoegen. -
Antwerpenaar fietst perfecte Duvel-glas bij elkaar en wordt beloond door brouwerij met bak van zijn lievelingsdrank
Bavo Deneckere uit Antwerpen is een fervent fietser en legde op 19 september maar liefst 277 kilometer af. Van Mechelen door en rond Brussel, langs Waterloo en Halle richting Dendermonde. Niets bijzonder zou u denken, ware het niet dat Bavo zijn fietstocht de (quasi) perfecte weergave is van een Duvel-glas. Zijn favoriete dorstlesser na een helse fietstocht.