Volledig scherm
© Shutterstock

Stroopwafels maken Nederlander gelukkig

Het zou ook aan de tulpen kunnen liggen. Of onze relaxte houding als het gaat om softdrugs en seks. Maar het Amerikaanse tijdschrift Food & Wine vermoedt dat het vooral de stroopwafels zijn die Nederlanders tot een gelukkig volkje maken.

In een artikel zet het tijdschrift de gelukkigste landen ter wereld op een rijtje. Noorwegen heeft zijn verrukkelijke gerookte zalm, Denemarken smult van smørrebrød en Zwitserland is gek op raclette. Allemaal lekkernijen waarvan je gelukkig wordt. 

Volledig scherm
© Shutterstock

En Nederland heeft de stroopwafel. De Goudse delicatesse, met zijn dunne laagje caramel tussen twee wafels, wordt gegeten bij koffie en thee. De wafel legt men bovenop de mok, legt Food & Wine uit, zodat hij lekker zacht wordt. 
Overigens had Huffington Post de stroopwafel ook al ontdekt. De site jubelde dat het een ondergewaardeerd koekje was. En helaas moeilijk te krijgen in Amerika. Het is dan ook de lekkernij die het meest wordt gemist door Nederlanders die in het buitenland wonen, aldus de site Transferwise. Nog meer dan kaas, drop en haring.  Wie ze zelf wil maken, heeft een wafelijzer nodig. 

Recept stroopwafels

Stroopwafeldeeg
240 g bloem
95 g suiker
80 g boter
1 ei
1 mespuntje zout
1 mespuntje kaneelpoeder

Kaneelstroop
500 g suiker
75 ml kookroom
75 g suikerstroop
1 mespuntje kaneelpoeder
225 g boter

Extra nodig
plasticfolie
kniepertjesijzer
steker van 10 cm doorsnede

Stroopwafeldeeg
Meng de bloem met de suiker. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, ei, zout en het kaneelpoeder met elkaar. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm het kniepertjesijzer voor op stand 2. Verdeel het deeg in 32 gelijke stukjes. Rol de deegstukjes tot bolletjes en druk ze iets plat tot een mini-hamburger. Leg het plakje deeg op het bakijzer en bak in circa 1 minuut gaar. Leg de wafel direct op de snijplank en steek er een cirkel uit met de steker. Herhaal dit tot het deeg op is.

Kaneelstroop

Karamelliseer de suiker in gedeeltes in een pan. Voeg opnieuw suiker toe zodra de suiker gekaramelliseerd is. Verwarm in een andere pan de kookroom met de suikerstroop. Blus de karamel af met de roommassa en laat koken tot de karamel is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg het kaneelpoeder toe en roer de boter in klontjes erdoor. Laat de karamel afkoelen tot circa 50 ºC.

Bereiding

Besmeer een afgekoelde wafel met een beetje warme kaneelstroop. Druk er een andere wafel tegenaan tot de stroop zich verdeelt tot de rand. Herhaal dit tot de wafels op zijn. Tip: als je het kniepertjesijzer onder druk zet worden de wafels ook groter en dus platter.
Bron: 24Kitchen