Volledig scherm
© Animal rights

Supermarkt Plus haalt producten Ermelose eendenslachter uit de winkel

Plus Supermarkt haalt per direct alle producten uit de winkel die afkomstig zijn van eendenslachter Tomassen Duck-To  uit Ermelo. De samenwerking met de leverancier is per direct beëindigd. 

De supermarkt nam dat besluit nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights schokkende beelden naar buiten bracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. Op de beelden is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.
,,De beelden spreken voor zich. Het is onacceptabel. We hebben de leverancier gebeld en zijn erg geschrokken.'' De producten die uit de winkels worden gehaald, gaan naar de lokale voedselbanken, aldus een woordvoerster.

Enkele weken geleden werden ook al undercoverbeelden gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Toen waren ze bij pluimveebedrijven in België. Vleeskuikens bleken daar voor transport in containers te worden gesmeten, waarbij geregeld de poten of vleugels breken.

De beelden werden onder meer gemaakt bij het bedrijf PLV in Nijlen, het grootste 'pluimveeservicebedrijf' van België. De kippen werden geslacht bij slachthuis Plukon in Maasmechelen, dat vlees levert aan supermarktketens als Aldi, Lidl, Delhaize en Carrefour.

Vleeskuikens

Volledig scherm
© Animal rights

Bij andere kippenbedrijven in Vlaanderen en Wallonië werd volgens de organisatie dezelfde 'ruwe en respectloze behandeling' van vleeskuikens vastgelegd. Animal Rights heeft al vaker dierenleed blootgelegd, waarop de industrie in een actieplan beterschap beloofde. De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) gaat onderzoeken of de afspraken wel worden nageleefd.