Supermarkten willen nu zelf ook weten hoe schimmig de wereld achter de blikjes tomaten is
Supermarkten en vakbond FNV gaan samen onderzoek doen naar misstanden in de productieketen van de tomatenteelt. Het onderzoek richt zich op het zuiden van Italië, de regio waar tomaten worden geoogst die in ingeblikte vorm ook in veel Nederlandse supermarkten worden verkocht.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) werkt als brancheorganisatie namens de supermarkten samen met de FNV. De twee organisaties willen met name in kaart brengen hoe het is gesteld met de arbeidsomstandigheden van de tomatenplukkers en welke verbeteringen er nodig zijn in de keten. ,,Hoeveel van deze tomaten komen er uiteindelijk in Nederland terecht, waar zitten de risico's? We hebben een extern bureau ingeschakeld dat op locatie in Italië veldonderzoek gaat doen en met verschillende partijen gaat praten. We willen vaststellen hoe het zit met het naleven van mensenrechten. We weten van de Italiaanse vakbonden dat met name de maffia een flinke vinger in de pap heeft in deze tomatenhandel. Er zijn zelfs collega's vermoord die dit aan de kaak stelden. Kijk, de regels en wetten in dit land deugen. Maar in de praktijk is het een ander verhaal. In hoeverre wil je het als Nederlandse supermarkt op je geweten hebben dat je producten verkoopt waarbij het productieproces niet deugt?’’, aldus Jos Hendriks, bestuurder FNV Voedingsindustrie.
Inkoopbeleid
Naast onderzoek in Italië, kijkt het bureau ook naar het inkoopbeleid van supermarktketens in Nederland. Dat de supermarktbranche nu zelf actie onderneemt tegen illegale praktijken in de tomatenhandel, is volgens Hendriks een belangrijke stap. Een jaar geleden kwam CBL nog met een verklaring waarbij de verantwoordelijkheid voor de aanpak van wantoestanden vooral bij de Nederlandse en Italiaanse overheid werd gelegd. Hendriks: ,,Ze voelen aan dat ze niet langer alleen naar de overheid kunnen wijzen, maar zelf ook iets kunnen doen om de situatie te verbeteren.’’
Supermarkten voelen aan dat ze niet langer alleen naar de overheid kunnen wijzen, maar zelf ook iets kunnen doen om de situatie te verbeteren
Dat laatste wordt bevestigd door een woordvoerder van CBL. ,,We pakken onze verantwoordelijkheid en willen precies weten hoe de keten in elkaar steekt. Om het onderzoek objectief uit te laten voeren, zetten we een extern bureau in. Eind juli verwachten we de eerste resultaten en zal blijken of we maatregelen moeten nemen.’’
Volgens de twee organisaties komt het belangrijkste ná het onderzoek. ,,Hoe zorgen we dat geldende richtlijnen en wetten worden toegepast bij de teelt, de oogst, het transport en de verwerking van de tomaten? Het zal nog veel moeite kosten om de situatie te verbeteren. Maar dat is wel het uitgangspunt, want je kunt als Nederlandse supermarkt wel zeggen dat je geen zaken meer wilt doen met een bedrijf dat de regels aan zijn laars lapt, maar wie zegt dat een andere tomatenproducent in bijvoorbeeld Spanje de keten wel op orde heeft? Dit speelt al behoorlijk wat jaren. Het geeft in ieder geval hoop dat er meer betrokken partijen zijn die het probleem willen aanpakken’’, stelt Hendriks.
Keuringsdienst van Waarde
Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde besteedde de afgelopen jaren meerdere keren aandacht aan de tomatenproductie in Italië. Achter de supermarktblikjes blijkt een treurigmakende industrie schuil te gaan. Arbeiders staan vaak twaalf uur per dag op het veld, zeven dagen per week. De lonen zijn laag (tussen de 22 tot 30 euro per dag) en hun woonsituatie is niet best. De VN en de Italiaanse vakbonden schatten dat er maar liefst 400.000 illegale arbeiders in het zuidelijk gedeelte van het land werken en worden uitgebuit. In een van de uitzendingen wordt een blik met tomaten uit het zuiden ‘een blik vol tranen en pijn’ genoemd.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Meer weten over Koken&Eten? Bekijk de video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
‘Wie tomaten koopt, opent een blik vol tranen en pijn’
Bliktomaten worden geoogst door arbeiders die onder slechte omstandigheden werken en wonen. Achter de supermarktblikjes blijkt een treurigmakende industrie schuil te gaan. ‘De situatie dwingt ons om voor 1 euro per uur te werken.’ -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Koken & eten
Groente en fruit uit Italië niet altijd zuivere koffie: ‘Maffia heeft overal vinger in de pap’
Een aflevering over tomaten in blik van tv-programma Keuringsdienst van Waarde deed in het najaar van 2019 veel stof opwaaien. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Centraal hierin: hoe kan het dat er uitbuiting bestaat in de Europese tomatenteelt, terwijl die blikken gewoon in de supermarkt liggen? Nu komt het programma met een tweedelig vervolg. -
PREMIUMMet video
Winterse kost op zomerdag tijdens WK Snert- en Stamppotkoken: ‘Ik wil graag laatste worden’
De keuken van het Alfacollege in Groningen is voor één dag veranderd in een strijdtoneel. Al weken lang proberen de deelnemers hun recept te perfectioneren om tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken de eerste prijs binnen te halen. -
Wat Eten We Vandaag: Varkenshaas-traybake met spek, champignons en aardappel
Deze overheerlijke traybake bestaat uit varkenshaas in knapperig spek en geroosterde aardappeltjes en groenten. In de tijd dat de schaal in de oven staat, heb je alle tijd om je keuken op te ruimen, zodat je na het eten lekker op de bank kunt ploffen.
-
Wat Eten We Vandaag: Tacobowl met bloemkoolrijst
Deze snelle tacobowl is perfect voor een drukke doordeweekse dag. Het gerecht staat al in twintig minuten op tafel en is een bron van voedzame groenten en peulvruchten. De tortillachips geven de bowl een lekkere crunch en de oude kaas zorgt voor wat pit. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer