Sushi thuis maken moeilijk? Niet met deze tips
Koken & etenDeze week verschijnt Homakase, het eerste boek van fotograaf Oof Verschuren. Omakase betekent letterlijk: ‘Ik laat het aan jou over’. Gasten krijgen voorgeschoteld wat de chef voor ze kiest. In dit boek over sushi gaat het niet over de chef van een Japans restaurant, maar over omakase thuis: homakase dus.
Een fotograaf die een kookboek maakt?
,,Ik maak natuurlijk al jaren kookboeken met mijn vrouw Yvette van Boven, en volgens onze uitgever was het tijd voor een eigen boek. Ik vond het in eerste instantie geen goed idee, maar ze wist me te overtuigen. Want ik ben inderdaad geen kok. Wel heb ik me de afgelopen jaren volledig in het bereiden van sushi gespecialiseerd.”
Wat kunnen we leren van jouw boek?
,,Ik leg uit hoe je zelf thuis een sushidiner voor zes personen kunt maken. Hoe je de ingrediënten die gewoon in Nederland te koop zijn op Japanse wijze bereidt. Hoe je verse en kwalitatief goede vis uitzoekt, hoe je de vis vervolgens schoonmaakt en verwerkt.”
Veel vis dus. Welke vissen zijn geschikt voor sushi?
,,Zoutwatervissen, zoals zeebaars, dorade, sardines, makreel, tonijn, zalm. Zoetwatervissen zou ik niet rauw eten vanwege mogelijke parasieten. En dat is ook niet de traditie: zoetwatervis wordt gegaard, zeevis wordt ook rauw gegeten. De meest Hollandse sushi is die met rauwe haring, heerlijk met gember en bieslook.”
Welke keukenspullen zijn onmisbaar bij het maken van sushi?
,,Je hebt heel specifieke keukengereedschappen om te raspen, te snijden en vorm te geven, maar waar je echt niet zonder kunt, is een goed scherp mes. Dat hoeft niet per se een Japans zwaard te zijn – dat helpt wel – maar een lang, goed scherp keukenmes is prima. Verder heb je een makisu, een klein bamboematje, nodig om makizushi te rollen, en een pan met dikke bodem en deksel of rijstkoker voor de rijst.”
Tekst gaat verder onder foto.
Heb je nog tips voor het maken van een sushirol?
,,Het is handig om, als je de eerste oprolbeweging maakt, je vingers goed naar binnen te duwen en de achterkant van het matje strak te houden. En een goede truc is om het mes waarmee je de rol snijdt steeds nat te maken. Steeds even in een bakje water met een scheut azijn en dan het mes schoonmaken, zodat er geen rijst aan blijft plakken.”
Is sushi maken heel ingewikkeld?
,,Nee, dat vind ik niet. Dit handboek is geschikt voor de gemiddelde hobbykok. Sushi maken is geen raketwetenschap en met een beetje oefening prima te doen. En het is bovendien leuk genoeg om jezelf erin te trainen. De handgevormde sushi – nigiri – vraagt iets meer oefening, maar je hoeft ze niet per se in 3 seconden te kunnen maken zoals een volleerd sushichef. Dat kan ik ook niet. Die jongens oefenen niet voor niets jarenlang.”
Recept Makizushi – sushirol
De vullingen van makizushi zijn eindeloos, en uitermate geschikt om restjes in te verwerken. Hier een recept voor hamachimaki, met geelstaartmakreel en lente-ui.
Ingrediënten
1 vel nori
1 hand sushi meshi (aangemaakte sushirijst)
3 eetlepels gesneden hamachi (geelstaartmakreel), vermengd met 1/2 lenteui, in fijne ringen en 1/2 theelepel wasabi, of naar smaak plukje waterkers, harde stelen verwijderd, vermengd met 1 afgestreken eetlepel kewpie-mayonaise
Bereiding
Verdeel voorzichtig een dunne laag sushi meshi over de nori. Leg de vulling netjes naast elkaar op de rijst. Gebruik niet te veel, anders krijgt u straks de rol niet meer dicht. Rol de nori strak op en snijd de sushirol in zes stukken.
Nishin nigiri – haringsushi met lente-ui, gember en nikiri
- Haal een paar dikke zoute haringen bij je favoriete haringkar, eentje waar ze á la minute schoongemaakt worden.
- Haal de staarten van de haringen af en snijd ze in losse filets. Loop de filets goed na op kleine graatjes en veeg het vel er voorzichtig af.
- Leg de haring een paar minuten in een beetje sake en dep hem droog.
- Snijd mooie neta (stukken vis) en maak daar, op korte afstand van elkaar, een serie ondiepe sneetjes in. Leg elke neta op een handgevormd bolletje aangemaakte sushirijst.
- Serveer met wasabi, gember en lente-ui. Heel fijngehakte zilverui en augurk mogen van mij ook.
Kok Danny Jansen maakt ook graag thuis sushi. Bekijk hoe hij dat doet in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Hoe vertel je je kind dat hij of zij van een donor is? 'Ouders ervaren ongemak en willen graag hulp’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Koken & eten
Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Er doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit.
-
PREMIUMKoken & Eten
Do’s-and-don'ts als je uit eten gaat: stapel lege borden vooral niet op en andere tips
De horeca kampt een schreeuwend tekort aan personeel, maar doen toch hun uiterste best om jouw uitje zo zorgeloos mogelijk te maken. Hoe kunnen gasten hun steentje bijdragen om het voor iedereen leuk te houden? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt het uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Welk fruit bevat de meeste vitamine C? Tip: het zijn niet de citroenen
Wie op zoek is naar vitamine C grijpt in de fruitmand al gauw naar citrusvruchten. Waarom is vitamine C zo belangrijk? En bevatten citroenen en sinaasappels ook echt het meeste van de vitamine? -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn.