‘Te veel eieren eten verhoogt risico op diabetes fors’
Koken & etenWie een of meer eieren per dag eet loopt meer risico op diabetes, stellen Australische wetenschappers. Het is volgens hen niet zo belangrijk of je het ei kookt, pocheert of dat je er een roerei van maakt, het risico wordt hoe dan ook zo'n 60 procent hoger.
Delen per e-mail
Deze conclusie wordt getrokken na langdurig onderzoek (tussen 1991 en 2009) onder 8545 Chinese volwassenen. Hieruit blijkt dat degenen die een of meer eieren per dag eten een verhoogd risico hebben op diabetes type2: maar liefst 60 procent. De bevindingen zijn gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. De onderzoekers van de University of South Australia werkten hiervoor samen met de China Medical University en Qatar University.
Volgens epidemioloog en volksgezondheidsexpert Ming Li is echter meer onderzoek nodig om uit te vinden wat de relatie tussen het eten van eieren en diabetes precies behelst.
De groei van het aantal mensen met diabetes type 2 is in veel landen een probleem, in Nederland maar ook in China, waar ruim 11 procent van de bevolking aan de welvaartsziekte lijdt. Wereldwijd is dat percentage 8,5 procent, in ons land ruim 7 procent. Het is zo'n groot probleem dat de kosten zo'n tien procent van alle zorguitgaven wereldwijd uitmaken: 760 miljard dollar, omgerekend 642 miljard euro.
Zoveel eieren eten we in...
Europa: 33,65 gram per dag
Verenigde Staten: 28,43 gram per dag
Azië: 20,56 gram per dag
Oceanië (o.a. Australië): 18,20 gram per dag
Afrika: 5,93 gram per dag
Wereldwijd: 21.45 gram per dag
Volgens volksgezondheidsexpert Ming Li is diabetes een groeiend probleem, vooral omdat het voedingspatroon van de Chinezen verandert. Hoe mensen eten is een bekende factor voor het ontstaan van de ziekte, zegt de arts. ,,Dus het is belangrijk te leren welke voedingsgewoonten diabetes kunnen beïnvloeden”, zei hij tegen de wetenschappelijke nieuwssite Science Daily. ,,De afgelopen decennia heeft China een substantiële voedingsverandering ondergaan waarbij mensen minder traditionele maaltijden met granen en groenten zijn gaan eten en meer bewerkt voedsel, waaronder meer snacks, vlees en voedsel met veel calorieën.”
Tegelijkertijd is de consumptie van eieren enorm toegenomen. Het aantal geconsumeerde eieren in de periode van het onderzoek - bijna twintig jaar - is verdubbeld, aldus de arts. ,,Hoewel de relatie tussen eieren eten en diabetes vaak is bediscussieerd, laat deze studie zien dat het langdurig en volop eten van eieren zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Wat we ontdekten is dat als je meer dan 38 gram eieren per dag eet, het risico op diabetes bij Chinese volwassenen oploopt met 25 procent. Bovendien zien we dat mensen die regelmatig veel eieren eten - meer dan 50 gram, oftewel een ei per dag - een verhoogd risico blijken te hebben van 60 procent.” Opvallend: dit lijkt meer te gelden voor vrouwen, dan voor mannen.
Het Voedingscentrum raadt aan het eten van eieren te beperken tot enkele keren per week. Het eten van 2-3 eieren per week past in een patroon van gezonde voeding, zo valt te lezen op de site. Ei is volgens het Nederlands kennisinstituut een aanvulling op vis, peulvruchten of vlees. ‘Je kunt met ei ook een keer vlees vervangen. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.’
Vegans eten helemaal geen dierlijke producten. Ronny Raz eet plantaardig, maar alleen nog maar rauwe producten. Hij voelt zich erg energiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord. -
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we laatste drie cadeaupakketten weg. -
PREMIUM
Koken & eten Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden. -
PREMIUM
Koken & eten Moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona? -
PREMIUM
Gezin vindt parels in mosselen uit supermarkt: ‘We hebben er zes, en een ingeslikte’
De man van Ingrid van Gils (42) keek raar op toen hij tijdens het eten van wat mosselen ineens op iets hards beet. Hij haalde het uit zijn mond en bestudeerde het balletje. Het bleek een klein, glanzend pareltje te zijn. Er volgden er nog vijf. Eigenlijk zes, maar eentje werd ingeslikt.
-
‘Bijna driekwart van de afvallers geeft supermarkt de schuld als het niet lukt’
Het nieuwe jaar is van start gegaan en 25 procent van de Nederlanders geeft aan coronakilo's met zich mee te dragen. Genoeg reden om weer te starten met een gezonde levensstijl. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit echter lastig kan zijn door alle ongezonde verleidingen en onduidelijke etiketten in de supermarkt. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 5
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Wetenschappelijk Bewezen Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt?