Volledig scherm
Dominique Heyrman combineert zijn werk als havenarbeider met die van chocolatier. Omdat zijn winkel enkel in het weekend geopend is, plaatste hij een pralineautomaat. © Kristof Pieters

Valentijn vergeten? Vlaamse chocolatier biedt redding: bonbon-automaat

Valentijnsdag vergeten - of een verjaardag - en alle winkels zijn al gesloten. Het overkomt ons allemaal wel eens. In dat geval kan de pralineautomaat van het Vlaamse Doco-Choc redding brengen. 

Je kunt bij Doco-Choc de hele dag door op de valreep een mooi en lekker geschenk uit de muur halen. Het initiatief komt van Dominique Heyrman (49). De havenarbeider schoolde zich om tot chocolatier en heeft sinds kort een eigen zaak.

Dominique combineert momenteel nog zijn werk als havenarbeider met die van ambachtelijk chocolatier, maar binnenkort gaat hij fulltime aan de slag met zijn pralines. ,,Ik ben hier vier jaar geleden mee gestart’’, vertelt hij. ,,Met een partner had ik een webshop opgestart waar we erotisch getinte chocoladeartikelen aanboden. De kwaliteit van de chocolade was echter erbarmelijk slecht. Dan kon ik het beter zelf maken. Ik schreef me in voor een opleiding bij Callebaut en zo is het balletje gaan rollen.’’

Dominique en Conny

Dominique bouwde zijn garage om tot atelier en enkele maanden geleden opende hij er ook een kleine winkel: Doco-Choc. ,,Dat is afgeleid van mijn eigen naam en die van mijn echtgenote Conny. Omdat we beiden nog een andere baan hebben, is de winkel enkel in het weekend geopend. Daarom kwam ik op het idee om een automaat te plaatsen voor onze pralines. Tegenwoordig kan je alles uit de muur halen, waarom dan geen pralines? Het was wel even zoeken naar de juiste automaat. Ik wilde een systeem met schuifdeuren zodat de pralines niet door elkaar worden geschud. En aangezien weinig mensen nog met een zak munten rondlopen, moest er ook betaald kunnen worden met de pinpas.’’

Volledig scherm
De bijzonder kleurrijke toonbank van Doco-Cho. © Kristof Pieters

Snel geschenkje kopen

Intussen hebben al velen de weg gevonden naar de automaat. ,,Het is dan ook ideaal voor wie nog snel een geschenkje wil kopen wanneer alle winkels al dicht zijn’’, beseft Dominique. ,,Ik denk dat het iedereen wel eens is overkomen. Je moet naar een etentje bij vrienden en wil niet met lege handen aankomen, of je beseft dat je de huwelijksdag bent vergeten... of Valentijn natuurlijk.’’

Voor Valentijnsdag heeft de chocolatier de automaat gevuld met een aangepast assortiment in een romantisch jasje. ,,Alles wordt nog gemaakt op ambachtelijke wijze’’, legt Dominique uit. ,,Ik hecht ook veel belang aan de kwaliteit. De chocolade is van Callebaut en de vullingen creëer ik zelf. Die gaan van speculaas en granaatappel tot cuberdon. Eén van mijn nieuwste creaties is de LolSmurf, een blauwe praline gevuld met amandelchocolade en een muts van knettersuiker. Mijn toonbank ziet er nogal kleurrijk uit, en het is met die speciale pralines dat ik natuurlijk het verschil wil maken. Ik heb van Callebaut vernomen dat ik ook één van de weinige chocolatiers ben die pralines maakt met hun roze chocolade Ruby.’’

Volledig scherm
Voor Valentijnsdag maakte Dominique chocoladehartjes die gevuld worden met pralines. © Kristof Pieters

Lokale producten

Dominique werkt ook graag met lokale producten. ,,De melk en boter komen van de zuivelproducent Hollebeekhoeve uit de buurt en voor collega’s van streekproducten maak ik ook aangepaste pralines. Zo ben ik aan de slag gegaan met een bier van de lokale brouwerij Brixius. Enkele restaurants hebben me ondertussen ook gevraagd om iets te maken voor bij de koffie.’’

De zaken draaien intussen zo goed dat Dominique besloten heeft om zijn werk in de haven tijdelijk stop te zetten. ,,Ik dacht dat het na de eindejaarsperiode even wat minder druk zou zijn, maar voor ik wist stond Valentijn al voor de deur en daarna zal het snel Pasen zijn. Er is altijd wel een gelegenheid die je met chocolade kan vieren. Mijn werkuren kan ik beter niet tellen, maar het grote verschil is dat ik nu met mijn passie bezig ben.’’