Van haute cuisine naar haute friture: zo bak je de beste friet

Enkel in ossenwit bakken, is niks, vindt Peter De ‘Ange. ‘Maar een scheutje bij de plantaardige olie geeft wel smaak.’ Wie denkt dat iedereen patat kan bakken, heeft het mis. Topkok en nu frituurbaas De l’Ange noemt het ‘een ware sport’.

De frieten zijn gemaakt van Agria-piepers. Hier voorgebakken en afgebakken in plantaardige olie met een scheutje ossenwit voor de smaak. En de mayonaise? Die is zelfgemaakt en hangt qua smaak tussen de Belgische zure en de Hollandse zoete in. Voilà, een friet met mayo van frituur De Schalkse Vlaming van Peter De l’Ange, Belg van oorsprong. 

,,Als ik nu het bord Nederland zie, ben ik thuis”, zegt De l’Ange over het land waar zijn hart nu ligt. Maar frieten bakken, dat doet hij toch echt met Belgische inspiratie. Zijn oom had een frituur: een caravan met een luifel in het dorp Zedelgem bij Brugge, waar de mensen in de regen stonden te wachten voor hun petatjes. ,,Op mijn twaalfde bedacht ik dat ik de koksopleiding wilde doen, zodat ik het frietkot kon overnemen.”

Peter De l’Ange.
Volledig scherm
Peter De l’Ange. © Foto Raphael Drent
  1. Chef-kok Peter geeft vanuit Loenen geheimen uit een boeddhistische keuken prijs
    PREMIUM

    Chef-kok Peter geeft vanuit Loenen geheimen uit een boeddhisti­sche keuken prijs

    Het is een mooi hart onder de riem. Conferentiecentrum Bosoord, van het Maitreya instituut in Loenen, wordt hard geraakt door de coronacrisis. Tegelijk vindt het kookboek dat Maitreya heeft uitgegeven zijn weg door Nederland. Geheimen uit een boeddhistische keuken ging in korte tijd een paar honderd keer over de toonbank. ,,Wanneer dit verkoopsucces zich doorzet is een Engelstalige versie een logische stap.’’