Vandaag is het de Internationale Dag van de Chocolade: zo kun je het vieren
Koken en EtenChocolade is een van de meest geliefde voedselproducten ter wereld. Jaarlijks vieren we dat op 13 september, de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren. De Amerikaanse banketbakker was de oprichter van de beroemde Hershey Chocolate Company.
Delen per e-mail
Over de voor- en nadelen van chocolade ontstaan al decennialang discussies. Zo zou het eten van chocolade gelinkt worden aan de verergering van acne en zou het je humeur een stuk plezieriger maken. Maar wat is eigenlijk waar?
Het verergeren van acne is in ieder geval nooit wetenschappelijk bewezen. Studies kunnen geen verband aantonen tussen de hoeveelheid chocolade en de ernst van acne, schrijft het Voedingscentrum op hun website. Wel aangetoond is het positieve effect van chocolade, of eigenlijk cacao, op hart- en vaatziekten. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van bloedvaten', weet het Voedingscentrum. Die 200 milligram haal je uit 10 gram extra bittere chocolade - bittere chocolade bevat een hoog gehalte aan flavanolen.
Verslavend
Is chocola verslavend? Nee, meldt het Voedingscentrum. De hoeveelheid stoffen die de stemming of alertheid kunnen verbeteren komen namelijk maar in een hele kleine hoeveelheid voor. Wel kan chocolade, vooral vanwege de smaak, op veel liefhebbers wereldwijd rekenen.
Wereld Chocolade Dag
Vandaag geen tijd om een lekker chocolade-recept te bereiden? Op 7 juli wordt er nóg een dag aan dit mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker toegekend. Dit ter nagedachtenis aan het historische moment op 7 juli 1550 toen chocolade voor het eerst in Europa werd gepresenteerd.
Hieronder vind je twee recepten om de Dag van de Chocolade te vieren:
Kokostaartje met chocolade en banaan
Dit recept door televisiechef Miljuschka Witzenhausen (24Kitchen) is volledig veganistisch.
Ingrediënten
300 g biscuits
100 g margarine
250 g (veganistische) melkchocolade
3 bananen
1 limoen
600 ml kokosmelk
60 g suiker
5 g agar agar poeder
Bereiding
1. Bekleed de springvorm met bakpapier.
2. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of in de keukenmachine.
3. Laat de margarine in een steelpan op laag vuur smelten en meng met de koekkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minstens 10 minuten in de koelkast.
4. Hak ondertussen de chocoladereep in grove blokjes.
5. Prak 2 bananen fijn en besprenkel met limoensap.
6. Verhit de kokosmelk in een steelpan. Voeg de suiker en de geprakte banaan toe, roer en laat 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat al roerend de agar agar in het mengsel oplossen.
7. Schenk het kokosmengsel op de koekjesbodem, strooi er driekwart van de chocolade over. Laat de taart minsten 2 uur opstijven in de koelkast.
8. Snijd de laatste banaan in blokjes. Versier de bovenkant van de taart met de bananenblokjes, overige chocolade, de geraspte kokos en limoenrasp.
Chocoladetaartje ‘Insomnia’
Dan maak je dit warme chocoladetaartje van Home Made Chefs, met zo’n lopende kern die je á la minute afbakt. Door de toevoeging van koffie maak je het extra pittig. Dit recept van Meesterpatissier Hidde de Brabander komt uit zijn boek Chocolaterie.
Ingrediënten
Voor de ganache:
225 g slagroom
20 g koffiebonen
150 g pure chocolade (Brazil, 66,8% Callebaut)
Voor het beslag:
125 g ei
65 g eigeel
75 g kristalsuiker
180 g boter
180 g pure chocolade (Brazil, 66,8% Callebaut)
75 g bloem
Bereiding
1. Verwarm voor de ganache de slagroom tot ongeveer 50 °C. Haal het pannetje van het vuur, voeg de koffiebonen toe en laat ongeveer 1 uur trekken.
2. Zeef de slagroom en weeg 175 g af. Breng de slagroom aan de kook, haal het pannetje van het vuur en los de pure chocolade in de slagroom op. Laat de ganache afkoelen en doe in een spuitzak.
3. Klop voor het beslag het ei met het eigeel en de kristalsuiker in een staande tafelmixer met garde luchtig. Smelt intussen de boter en los hierin de pure chocolade op. Zeef de bloem twee keer. Spatel eerst het chocolademengsel en vervolgens de bloem door het eimengsel en doe het beslag in een spuitzak.
4. Spuit het beslag in met bakspray ingevette koffiekopjes; zorg voor een klein kuiltje in het midden en houd wat beslag apart. Spuit elk kuiltje vol met de ganache en dek af met beslag. Bak de chocoladetaartjes ongeveer 10 minuten in een op 185 °C voorverwarmde oven. Serveer direct.
Benieuwd waarom chocolade het allerlekkerste is wat er is? Een wetenschapper geeft antwoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische Nasi Goreng-bowl in een ‘ei-netje’
Gek op nasi? Wij ook! Tijd voor een vegetarische variant. Deze heerlijke Nasi Goreng met een netje van ei is een feestje op je bord. Goreng betekent ‘gebakken’ en daarom bakken we de rijst na het koken nog een klein beetje knapperig. -
Koken & eten
We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie. -
PREMIUMvideo
Vette hap voor veganisten! Emiel en Laurens bezorgen de vegan kapsalon bij je thuis
De vette veganistische hap is een gat in de markt, zeggen de Amersfoortse ondernemers Laurens Bruijn (26) en Emiel Kroon (24). Sinds een paar weken kun je veganistische snacks bij ze bestellen, met als klapper de vegan kapsalon. -
video
Man gaat compleet door het lint in Aldi-filiaal omdat hij zijn favoriete appels niet kan vinden
In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen jonagoldappelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, gemaakt door een andere klant, is te zien hoe het personeel het ene scheldwoord na het andere naar het hoofd krijgt. -
Koken & eten
Josh begint 'restaurant’ en laat Deliveroo doodleuk zijn opwarmhap bezorgen
Een Britse YouTuber begon een 'restaurant’ in opwarmmaaltijden in zijn eigen keuken om te kijken of hij doodgewone magnetronmaaltijden, die hij bij een supermarkt had gekocht, bezorgd zou kunnen krijgen via Deliveroo. Dat lukte, zonder een enkele check op onder meer hygiëne.
-
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Wat Eten We Vandaag: Frikadel pan met andijvie en rempejek
Een Hollands-Indisch gerecht uit de oven: frikadel pan. Gemaakt van gekruid gehakt, aardappel en uien. Extra lekker: crumble bij van rempejek (Indisch pindakoekje) en pittige andijvie. -
Koken & eten / Video
‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid.