Vandaag is het de Internationale Dag van de Chocolade: zo kun je het vieren
Koken en EtenChocolade is een van de meest geliefde voedselproducten ter wereld. Jaarlijks vieren we dat op 13 september, de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren. De Amerikaanse banketbakker was de oprichter van de beroemde Hershey Chocolate Company.
Over de voor- en nadelen van chocolade ontstaan al decennialang discussies. Zo zou het eten van chocolade gelinkt worden aan de verergering van acne en zou het je humeur een stuk plezieriger maken. Maar wat is eigenlijk waar?
Het verergeren van acne is in ieder geval nooit wetenschappelijk bewezen. Studies kunnen geen verband aantonen tussen de hoeveelheid chocolade en de ernst van acne, schrijft het Voedingscentrum op hun website. Wel aangetoond is het positieve effect van chocolade, of eigenlijk cacao, op hart- en vaatziekten. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van bloedvaten', weet het Voedingscentrum. Die 200 milligram haal je uit 10 gram extra bittere chocolade - bittere chocolade bevat een hoog gehalte aan flavanolen.
Verslavend
Is chocola verslavend? Nee, meldt het Voedingscentrum. De hoeveelheid stoffen die de stemming of alertheid kunnen verbeteren komen namelijk maar in een hele kleine hoeveelheid voor. Wel kan chocolade, vooral vanwege de smaak, op veel liefhebbers wereldwijd rekenen.
Wereld Chocolade Dag
Vandaag geen tijd om een lekker chocolade-recept te bereiden? Op 7 juli wordt er nóg een dag aan dit mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker toegekend. Dit ter nagedachtenis aan het historische moment op 7 juli 1550 toen chocolade voor het eerst in Europa werd gepresenteerd.
Hieronder vind je twee recepten om de Dag van de Chocolade te vieren:
Kokostaartje met chocolade en banaan
Dit recept door televisiechef Miljuschka Witzenhausen (24Kitchen) is volledig veganistisch.
Ingrediënten
300 g biscuits
100 g margarine
250 g (veganistische) melkchocolade
3 bananen
1 limoen
600 ml kokosmelk
60 g suiker
5 g agar agar poeder
Bereiding
1. Bekleed de springvorm met bakpapier.
2. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of in de keukenmachine.
3. Laat de margarine in een steelpan op laag vuur smelten en meng met de koekkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minstens 10 minuten in de koelkast.
4. Hak ondertussen de chocoladereep in grove blokjes.
5. Prak 2 bananen fijn en besprenkel met limoensap.
6. Verhit de kokosmelk in een steelpan. Voeg de suiker en de geprakte banaan toe, roer en laat 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat al roerend de agar agar in het mengsel oplossen.
7. Schenk het kokosmengsel op de koekjesbodem, strooi er driekwart van de chocolade over. Laat de taart minsten 2 uur opstijven in de koelkast.
8. Snijd de laatste banaan in blokjes. Versier de bovenkant van de taart met de bananenblokjes, overige chocolade, de geraspte kokos en limoenrasp.
Chocoladetaartje ‘Insomnia’
Dan maak je dit warme chocoladetaartje van Home Made Chefs, met zo’n lopende kern die je á la minute afbakt. Door de toevoeging van koffie maak je het extra pittig. Dit recept van Meesterpatissier Hidde de Brabander komt uit zijn boek Chocolaterie.
Ingrediënten
Voor de ganache:
225 g slagroom
20 g koffiebonen
150 g pure chocolade (Brazil, 66,8% Callebaut)
Voor het beslag:
125 g ei
65 g eigeel
75 g kristalsuiker
180 g boter
180 g pure chocolade (Brazil, 66,8% Callebaut)
75 g bloem
Bereiding
1. Verwarm voor de ganache de slagroom tot ongeveer 50 °C. Haal het pannetje van het vuur, voeg de koffiebonen toe en laat ongeveer 1 uur trekken.
2. Zeef de slagroom en weeg 175 g af. Breng de slagroom aan de kook, haal het pannetje van het vuur en los de pure chocolade in de slagroom op. Laat de ganache afkoelen en doe in een spuitzak.
3. Klop voor het beslag het ei met het eigeel en de kristalsuiker in een staande tafelmixer met garde luchtig. Smelt intussen de boter en los hierin de pure chocolade op. Zeef de bloem twee keer. Spatel eerst het chocolademengsel en vervolgens de bloem door het eimengsel en doe het beslag in een spuitzak.
4. Spuit het beslag in met bakspray ingevette koffiekopjes; zorg voor een klein kuiltje in het midden en houd wat beslag apart. Spuit elk kuiltje vol met de ganache en dek af met beslag. Bak de chocoladetaartjes ongeveer 10 minuten in een op 185 °C voorverwarmde oven. Serveer direct.
Benieuwd waarom chocolade het allerlekkerste is wat er is? Een wetenschapper geeft antwoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag. -
PREMIUM5
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wat Eten We Vandaag: Frikadel pan met andijvie en rempejek
Een Hollands-Indisch gerecht uit de oven: frikadel pan. Gemaakt van gekruid gehakt, aardappel en uien. Extra lekker: crumble bij van rempejek (Indisch pindakoekje) en pittige andijvie. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta arrabiata met pangasiusfilet
Arrabiata betekent in het Italiaans ‘boos’. Deze benaming slaat op de pittige smaak van de pasta. Voor de bereiding van pasta arrabiata wordt doorgaans rode peper gebruikt. Wij kiezen ditmaal voor jalepeño: net zo smakelijk en net iets minder pittig dan rode peper. -
Koken & eten
Josh begint 'restaurant’ en laat Deliveroo doodleuk zijn opwarmhap bezorgen
Een Britse YouTuber begon een 'restaurant’ in opwarmmaaltijden in zijn eigen keuken om te kijken of hij doodgewone magnetronmaaltijden, die hij bij een supermarkt had gekocht, bezorgd zou kunnen krijgen via Deliveroo. Dat lukte, zonder een enkele check op onder meer hygiëne.