Vandaag is het nationale pindakaasdag: een ‘ode aan de pinda’
We zien het als nationaal erfgoed (maar dat is het officieel niet) en hebben vandaag zelfs een nationale pindakaasdag. Een ode aan de boter die kaas moest heten.
Of Nederland gek is van pindakaas? Een hele generatie groeide op met Petje Pitamientje (‘Ik vind het gewoon lekker) en met de schaatsende jongen die op een brug zit te eten (‘een boterham met pindakaas zeker?’) En de generatie van nu kan shoppen in 21 gespecialiseerde pindakaaswinkels. Met die winkels kwam vijf jaar geleden ook nationale pindakaasdag naar Nederland.
Opmerkelijk voor een product dat eigenlijk nog helemaal niet zo lang in Nederland is. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam pindakaas vanuit de Verenigde Staten naar Nederland overgewaaid. De Franse broers Calvé produceerden in 1948 in Delft de eerste potten Calvé pindakaas. Het product mocht geen pindaboter heten omdat die term gereserveerd was voor roomboter. De rest is geschiedenis én slimme marketing: pindakaas werd in de markt gezet als een gezond product, waar kinderen goed van groeien.
We hadden al een nationale pannenkoekendag, dus ik vond dat pindakaas er ook een moest hebben
,,Er zitten veel voedingsstoffen in pindakaas. Het lijkt misschien een vet product, maar het zijn goede vetten. En er zitten veel eiwitten in", zegt Michiel Vos, oprichter van De Pindakaaswinkel en initiatiefnemer van de nationale pindakaasdag.
Waarom had Nederland behoefte aan een nationale pindakaasdag?
,,We hadden al een nationale pannenkoekendag, dus ik vond dat pindakaas er ook een moest hebben. Toen zag ik dat die in Amerika al bestond: National Peanut Butterday, elk jaar op 24 januari. Dus dat leek me voor Nederland ook een goede datum. Dit jaar is het de vijfde keer.”
Zijn er nog meer landen waar ze dol zijn op pindaboter, wat het in feite is?
,,Naast Amerika wordt het natuurlijk veel gegeten in Engeland. En opvallend genoeg ook in Indonesië. Je ziet nu dat het in opkomst is in Duitsland, daar is het een beetje onderdeel van de gezondheidscultus. Sporters plaatsen op Instagram dat ze het eten.”
Decennialang was de keus in Nederland vooral tussen gewone pindakaas en pindakaas met nootjes. De Pindakaaswinkel heeft veel verschillende smaken. Wat is populair?
,,Dat verschilt een beetje qua regio. In het zuiden van Nederland gaan ze wat vaker voor zoet: pindakaas met karamel-zeezout. In het noorden en Den Haag is bijvoorbeeld chilipeper/citroengras weer wat populairder.”
Wat vieren we vandaag eigenlijk?
,,Vandaag plaatsen we pindakaas even op een voetstuk. Omdat het gezond is, omdat noten een duurzame voedingsstof zijn en omdat pindakaas gewoon heel erg lekker is. Voor mij is vandaag een ode aan de pinda.”
Kijk hier onze video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt.
-
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.