Volledig scherm
Vanillevla © Shutterstock

Vanilleproducten zonder vanille aangepast

Diverse producenten van 'vanillevla' gaan hun producten of de verpakking aanpassen. Aanleiding is de vaststelling van de Reclame Code Commissie dat het misleidend is om vla die naar vanille smaakt maar geen echte vanille bevat, toch vanillevla te noemen.

Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch op basis van eigen onderzoek en contacten met de producenten. Albert Heijn bevestigt een wijziging bij het eigen merk. AH heeft twee soorten eigen vla: die met echte vanille waar dus niets aan hoeft te veranderen en vla met aroma. Die gaat voortaan vla met vanillesmaak heten, aldus een woordvoerder.

Lidl wil de receptuur aanpassen ,,zodat wij vanille in de productnaam kunnen behouden”. Er is ‘een proces’ voor in gang gezet met de leveranciers van de vanillevla, dubbelvla en vanilleyoghurt, aldus Lidl tegen het ANP. Er wordt nog getest totdat Lidl volgens eigen zeggen tevreden is over de kwaliteit.

De stichting Foodwatch zwengelde de kwestie aan door een zaak tegen FrieslandCampina over vanillevla zonder vanille. Dat bedrijf zegde al toe de tekst op de verpakking te gaan aanpassen.

Vanillevla? Slecht voor je hersens, aldus hersenexpert Erik Scherder:

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.