Veel groenten kun je ook rauw eten, maar bij deze groenten moet je dat niet doen
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: sperziebonen koken.
Sperziebonen staan bekend als groenten, maar ze behoren officieel tot de peulvruchten. Ze zijn vers beschikbaar in de zomer en de herfst. In de andere seizoenen kun je ze uit de diepvries of blik eten, meldt het Voedingscentrum op de site. De lange bonen bevatten vezels, vitaminen en mineralen.
Andere benamingen voor sperziebonen zijn slabonen of prinsessenbonen. Andere peulvruchten die we groente noemen zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
Hoe lang blijven sperziebonen houdbaar?
Als je sperziebonen koopt in de supermarkt, dan kun je ze drie tot vijf dagen goedhouden in de koelkast. Als je ze te koud bewaard kunnen ze bruine plekken krijgen. Je kunt ze niet rauw eten. Net als in andere peulvruchten bevatten sperziebonen de gifstof lectine. Deze natuurlijke stof breek je af door de bonen te verhitten.
,,Veel groenten kun je rauw eten", legt Maryam Ismaili Shekoh, culinair expert van het Voedingscentrum uit. ,,Maar bonen dus niet. En goed om te weten: groenten in blik of diepvries hebben dezelfde voedingswaarde als verse bonen. Kijk wel of in een pot bonen geen suiker en zout is toegevoegd, want die staan niet in de Schijf van Vijf.” Diepvriesbonen staat wel in de Schijf van Vijf, aldus Ismaili Shekoh.
Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar
Sperziebonen koken
Het koken van sperziebonen is een peulenschil. Ismaili Shekoh doet het zo:
- Snijd de puntjes van de sperziebonen af. ,,Je hoeft sperziebonen maar aan een kant af te snijden. Dat is de kant waar de boon aan de steel van de plant vast zat. De kant waar het puntje zit dus niet. Veel mensen snijden beide kanten eraf, maar dat hoeft niet.” Dat scheelt weer tijd.
- Was de bonen af onder het water. Doe ze in de pan.
- Voeg een laagje water toe. Doe de deksel op de pan.
- Zet de warmtebron aan. ,,Zodra het water kookt, kun je de temperatuur lager zetten.” Dat scheelt energie.
- Controleer na ongeveer 15 minuten of de bonen gaar zijn. ,,Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar.” Laat ze anders nog een paar minuten doorkoken. ,,Het hangt er een beetje vanaf hoe je ze wilt: zacht of wat knapperiger. Maar kook ze niet te lang. Als je groenten te lang kookt, verlies je aan smaak en gaan er voedingsstoffen verloren.”
Koken is een makkelijke manier om sperziebonen te bereiden, maar niet de enige. ,,Je kunt ze ook wokken of stomen. Ik vind sperziebonen lekker met een hummusdip.”
Als tip voor restjes geeft de culinair expert aan dat je die twee dagen bewaren in de koelkast kunt bewaren. ,,In de vriezer blijven ze drie maanden goed.”
Is je kind een slechte eter? Ouders van Nu geeft tips om je kind beter te laten eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ceo van Schotse bierbrouwer betaalt ontevreden winnaars reclamestunt 470.000 pond uit eigen zak
James Watt, ceo van de Schotse bierbrouwerij BrewDog, heeft 470.000 pond uit eigen zak betaald aan de ontevreden winnaars van een ‘massief gouden bierblikje’ uit een reclamecampagne. Nadat de Engelsen massaal het bewuste bier hadden gekocht, bleken de blikjes niet van massief goud. -
Koken & Eten
Gourmet met de kinderen? Met deze gerechten maak je het extra feestelijk voor de kleintjes
Tijdens de decembermaand komt in veel gezinnen het gourmetstel uit de kast. En waarom zou je er er dan niet meteen iets extra feestelijks van maken? Deze vijf gerechten van Eatertainment voor de kinderen hebben de wow-factor. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Koken & Eten
Schil wel of niet opeten? Dit zijn redenen om het niet te doen
Waar de een al zijn groenten en fruit schilt, zweert de andere bij de voedingsstoffen uit die schil. Wat is de beste en meest voedzame keuze? Hoe zit het met vruchten zoals een banaan of een kiwi? En welke rol spelen pesticiden? Voedingsexpert Bart Nicolai geeft voor eens en altijd duiding.
-
PREMIUMRecensie6
Elke plaats heeft een Nic & Ik zoals in Zutphen nodig
Voorheen was het een ruige rockkroeg, maar sinds 2018 heeft het bier plaats gemaakt voor wijn. In het karaktervolle rijksmonument uit 1641 in Zutphen vinden we Wine & Foodbar Nic & Ik. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.