Vegarookworsten getest: ze smaken niet best en zijn ook niet erg gezond
Koken & EtenEr zijn steeds meer worsten zonder vlees in de supermarkt te koop. Maar hoe smaken die vegaworsten eigenlijk? De Consumentenbond probeerde er zeven. Het testteam was niet onder de indruk.
Er zijn steeds meer vegetarische rookworsten te koop. Die vegaworsten waren eerst alleen iets van voedselproducenten die vegaproducten maken. Maar Hema heeft er nu twee, Albert Heijn heeft er één en Unox heeft er ook één. De Consumentenbond liet een panel van 60 liefhebbers van vleesvervangers zeven van deze rookworsten zonder vlees proeven. De onderzoekers keken ook naar de ingrediënten van de worsten.
De uitkomst is ontmoedigend: de smaak van de ‘worsten’ was vaak onder de maat. Geen enkele van de worsten scoorde een voldoende, zo meldt de Consumentengids vandaag. De reacties van de panelleden: ‘Liever helemaal geen rookworst dan deze’ en ‘niet vergelijkbaar met echte rookworst’ zijn twee van de vriendelijke reacties op die van Albert Heijn bijvoorbeeld. En dat terwijl AH toch zelf beweert dat hun worst ‘net zo lekker als gewone’ is.
Online krijgen vegaworsten er ook geregeld van langs. Er zijn fans, maar er zijn ook consumenten die anderen waarschuwen: niet doen. Hij smaakte naar kots, meldde een columnist van De Stentor over het exemplaar van Unox dat ze at. En vegetarische rookworsten zijn ook nog duurder dan die met vlees, meldde Keuringsdienst van Waarde al in 2019 in een uitzending. De worsten uit de test van de Consumentenbond kosten tussen de 2,95 euro (Valess) en 3,85 euro (Unox).
AH: alleen een dikke 10 voor het etiket
Qua smaak krijgt de worst van Hema het hoogste cijfer in de test: 5,7. Net geen voldoende dus. De knak die je hoort als je een hap neemt en onlosmakelijk bij de rookworst hoort, is moeilijk na te maken. De Vegetarische Slager is de enige producent die erin slaagt deze knak te bewerkstelligen. Als het om smaak gaat, valt er veel te winnen, stelt de Consumentenbond.
De imitatie-rookworst van Garden Gourmet kreeg het hoogste testoordeel omdat die nog redelijk gezond is: er zit weinig ongezond verzadigd vet in en hij bevat veel eiwit. Hij is niet geschikt voor veganisten omdat er kippeneiwit inzit. Het is de Beste Koop, zo oordelen de onderzoekers. Normaal gesproken is er altijd nog een getest product dat het etiket ‘Beste uit de test’ krijgt, maar die prijs verdient geen van de worsten. Albert Heijn krijgt alleen dikke 10 voor het etiket, want daarop staat helder welke delen van de verpakking je moet weggooien als je afval scheidt. Van de smaak moet die worst het niet hebben met een rapportcijfer van 4,2.
Tip als je wel vlees wilt: neem er een met kip of varkensvlees
Ook met gezond hebben de meeste worsten weinig te maken. Het merendeel van de fabrikanten kiest voor veel zout. De ‘ookworst’ van Hema is met 2,5 gram zout en met hoog gehalte aan verzadigd vet het ongezondst. De ookworst met groente is juist het minst zout.
Als je dan toch vlees wilt, kies er dan eentje zonder rundvlees, tipt de Consumentenbond. Dat scheelt aanzienlijk als het gaat om duurzaamheid: bij de productie van een worst van kip of varkensvlees komt minder CO2 vrij dan bij een rookworst van rundvlees.
Zo maak je heerlijke zuurkoolstamppot met rookworst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Vandaag is het nationale pindakaasdag: een ‘ode aan de pinda’
We zien het als nationaal erfgoed (maar dat is het officieel niet) en hebben vandaag zelfs een nationale pindakaasdag. Een ode aan de boter die kaas moest heten. -
PREMIUMOver de Tong1
Sommige gerechten bij Déja Vu in Dijkerhoek zijn zó lekker: die bestel je gewoon nóg een keer
Onbeperkt eten van culinaire hoogstandjes uit de creatieve keuken: dat belooft Déja Vu in buurtschap Dijkerhoek. Onze natuurlijke lichte argwaan is bij het eerste gerecht al verdwenen.Steenwijkerland, Zutphen, Lochem, Hardenberg, Raalte, Zwolle, Dronten, Zwartewaterland, Staphorst, Apeldoorn, Brummen, Zeewolde, Hattem, Olst-Wijhe, Dalfsen, Harderwijk, Nunspeet, Voorst, Meppel, Heerde, Rijssen-Holten, Deventer, Berkelland, Epe, Elburg, Noordoostpolder, Urk, Nijkerk, Ermelo, Bronckhorst, Ommen, Putten, Kampen, Oldebroek, Lelystad -
Wat Eten We Vandaag: Tomaten uit de oven met tonijn en feta
Gevulde tomaten zijn een leuke variatie op de gevulde courgette of aubergine. De vleestomaten die we gebruiken hebben een volle smaak en zijn ideaal qua formaat om te vullen met je favoriete ingrediënten. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUM
Pallets bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: hier komen die blikjes vandaan
Bij onder meer tuincentra en bouwmarkten in onze regio zie je de pallets staan. Stapels vol spotgoedkope frisdrank van A-merken. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
Wat Eten We Vandaag: Paella met gegrilde groenten en olijven
Paella vindt zijn oorsprong in de omgeving van Valencia en wordt daar ook wel Paella Valenciana genoemd. Met de ingrediënten van paella kun je eindeloos variëren. Vis, vlees, groenten of een mix daarvan. Wij gaan in dit recept voor een vegetarische variant met gegrilde groenten en zwarte olijven.