Vlaai is liefde en troost, en straks ook Europees beschermd
Na een voorbereiding van ruim tien jaar hebben Nederland en België donderdag Europese bescherming aangevraagd voor de Limburgse vlaai.
Als de Europese Commissie de aanvraag goedkeurt, mag Limburgse vlaai alleen nog zo heten als die volgens bepaalde regels is gebakken in Nederlands of Belgisch Limburg. Zo’n ‘beschermde geografische aanduiding’ dient om eerlijke concurrentie te bevorderen en namaak te bestrijden. Ardenner ham en Edammer kaas (mits vergezeld van het woordje ‘Holland’) hebben die status ook.
Het is uitzonderlijk dat zo’n aanvraag wordt ingediend door twee landen samen en dat had dan ook wat voeten in de aarde. Initiatiefnemer Peter Nulens van de (Belgische) vereniging van Limburgse bakkers vertelt er aan de telefoon smakelijk over. Moeten álle ingrediënten uit Limburg komen? ,,In Nederland wilden ze dat aanvankelijk wel. Ze dachten aan Limburgse kersen. Maar dan zou je een paar maanden per jaar geen vlaai in de dozen hebben’’, zegt Nulens. ,,En wat als de oogst een keertje zou mislukken?’’
Maar ook Belgische bureaucratie dreigde roet in het eten te gooien. ,,Het federaal voedselagentschap wilde alle bakkers bezoeken die deze taarten bakken. Maar dan moesten ze meer dan vijftig adressen langsgaan. Dan zouden we weer een jaar verliezen. Gelukkig hebben ze dat vervangen door een verklaring op eer en geweten.’’
Hele procedure
De Limburgse vlaai waar België en Nederland nu Europese bescherming voor vragen, is tot in detail beschreven: ‘Diameter van minimaal 10 en maximaal 30 centimeter. Bodem van gistdeeg, maximaal 1 centimeter dik, maar stevig genoeg om als taartpunt uit de hand gegeten te kunnen worden. Vlaai moet minstens 140 gram en maximaal 1400 gram wegen, ongeacht de vulling. Per 1 kilogram bloem bevat het deeg minimaal 300 gram vetstof, 350 gram vloeistof (melk of water), 50 gram suiker, 30 gram gist (of equivalent van vloeibare/droge gist) en maximaal 20 gram zout. Een ei kan toegevoegd worden. Mogelijke vullingen: fruit (geen ananas of aardbeien), rijstpap, griesmeel, crème, pudding of suiker. Vulling en toplaag worden meegebakken met de taart. De vlaai mag niet diepgevroren worden na het bakken.’
Limburgse vlaai hoort tot die tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven
De aanvraag moet nu in alle talen van de EU worden vertaald en een hele procedure door. Nulens verwacht dat het nog zeker een jaar duurt voordat het voor de bakker is.
Culinair meesterschap
Rest de vraag: wat is het belang van Limburgse vlaai? ,,Limburgse vlaai hoort tot die tradities die in de Belgisch-Nederlandse grensregio van generatie op generatie worden doorgegeven. Het gaat om veel meer dan heerlijk eten en per familie gekoesterde recepturen en adressen. Het gaat zelfs om meer dan culinair meesterschap’’, zegt hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers. In zijn podcast over Europese politiek, Café Europa, belijdt hij soms ook zijn liefde voor Limburgse vlaai. ,,Vlaai prikkelt de zinnen, is liefde en troost. Het is de verbinding met een lokale geschiedenis en natuur, die zoveel dieper gaat dan het eigen leven.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Stoofpotje van tempeh
Een lekker stoofpotje met rundvlees of kip is altijd goed, maar waarom zou je niet eens een vegetarische variant proberen? Dit stoofpotje met tempeh is om van te smullen en rijk van smaak door de laurier, tijm en rode wijn. -
PREMIUMKoken & eten
Het lekkerste dat Limburg te bieden heeft: vlaai, zoervleis en ‘nonnenkontjes’
Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in Limburg. De Grave schreef onder meer het Nederland Kookboek. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMmet video3
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics.