Waar kun je je eieren beter bewaren: in of buiten de koelkast?
Koken & etenHet is je vast al eens opgevallen: in de supermarkt staan eieren meestal gewoon in de schappen en buiten de koeling. Thuis aangekomen zetten we ze vaak toch meteen in de koelkast. Maar waar kun je je eieren nu eigenlijk het best bewaren?
Je eieren in de koelkast bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers. De koude zorgt ervoor dat je de eieren langer kunt bewaren.
In Amerika gaan ze zelfs nog een stapje verder: daar zeggen veel organisaties dat je je eieren zelfs beter weg kunt gooien als ze langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan.
Eieren buiten de koelkast bewaren?
Dat klopt volgens de Britse krant The Daily Mail niet helemaal. Zij namen de proef op de som om na te gaan of eieren daadwerkelijk slechter worden als je ze niet in de koelkast bewaart. Daarvoor stuurden ze twee dozen eieren naar een voedingslaboratorium. Daar werden de doosjes twee weken bewaard, eentje op kamertemperatuur en de andere in de koelkast. De eieren werden tijdens die twee weken meerdere keren getest op schadelijke bacteriën zoals salmonella, listeria en E.coli.
Wat bleek? Er was geen verschil op te merken tussen de twee doosjes eieren, allemaal waren ze bacterievrij.
Hierom liggen eieren niet in de koeling van de supermarkt
Toch wordt nog altijd aangeraden om eieren in je koelkast te bewaren om het risico zo klein mogelijk te houden. Maar waarom liggen eieren dan vaak toch niet in de koeling van de supermarkt? De schaal van het ei beschermt tegen vuil, vocht én schadelijke bacteriën. Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien.
Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.
Het nadeel aan je eieren in de koelkast bewaren? Koude eieren kunnen je gerechten soms verknoeien. Bepaalde recepten, voornamelijk die met een hoog vetgehalte zoals een lekkere cheesecake, vereisen eieren op kamertemperatuur omdat koude eieren de textuur van je traktatie verpesten. Alleen dan laat je ze dus het best uit de koelkast.
Hoe lang kan je eieren in de koelkast bewaren?
Eieren kan je ongeveer vier weken bewaren in de koelkast. In dit artikel delen we een handige truc waarmee je ontdekt of je eieren nog goed zijn. Verder wordt aangeraden om eieren die je al een tijdje in de koelkast hebt liggen, eerst goed te verhitten. Bereid ze hardgekookt of goed doorbakken, hiermee zorg je ervoor dat eventuele bacteriën dood gaan.
Gekookte eieren bewaren
Ook gekookte eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Ze zijn dan ongeveer 1 week houdbaar. Twijfel je? Door goed te kijken en te ruiken kom je er al snel achter of je iets nog kunt eten.
Poll
Waar bewaar jij je eieren?
-
In de koelkast natuurlijk (62%)
-
Altijd buiten de koelkast (38%)
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 30 augustus 2019.
Hoe voorkom je een koelkast vol producten die niet over de datum zijn? Joost Dijkgraaf van Tubantia zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Koken & eten
Sluit je maaltijd af met thee en andere tips van diëtist om aandachtiger te eten
Voor velen herkenbaar: snel iets naar binnen schrokken, tussen alle afspraken door. Wat je eet is natuurlijk belangrijk. Maar ook hoe én waarom speelt een rol. De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha is voorstander van mindful eten: stilstaan bij de ervaring die eten je geeft. -
Wat Eten We Vandaag: Paastrifle met aardbeienjam, vanillevla en frambozen
Deze trifle is binnen vijftien minuten klaar en is leuk om samen met de kinderen te maken. De chocolade paashaasjes geven het dessert een feestelijk accent.
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem
Heb je wel eens gehoord van heekfilet? Het is een zachte, smaakvolle witvis die je voor veel recepten kunt gebruiken. Serveer met pastinaakpuree, een zelfgemaakte knoflook-citroendressing en knapperige little gem. -
Koken & eten
Zo houd je je fruit en groente langer vers
Horen tomaten nou wel of niet in de groentelade van je koelkast? En hoe bewaar je fruit het best? Met deze tips blijven je groenten en fruit smakelijker én frisser.