Waarom de ene avocado keihard is en de volgende bruine pulp
VideoHet is elke keer weer een verrassing: de ene keer is je avocado zo hard dat je er een ruit mee in kunt gooien, de andere keer is hij zo rijp dat je vooral bruine pulp aantreft. De voedselliefhebbende YouTubers van Foodbusters gingen op zoek naar het geheim van de perfecte avocado.
Delen per e-mail
Om dit ‘mysterie’ op te lossen, moeten we eerst leren hoe de bloei van de avocado werkt, zegt Eelke Westra van de Universiteit Wageningen. Hij is avocadoliefhebber én -onderzoeker. ,,We zijn gewend aan appels: die bomen bloeien zo'n week of twee en dan is het mooie er wel af. Bij een avocado duurt dat veel langer.”
De populaire vrucht komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar ze in trosjes van twee aan een boom groeien. Vanwege de vorm en de tweelingen die ze vormen werden ze lokaal ahuacatl genoemd, oftewel testikels.
Het bijzondere is: de boom bloeit wel drie à vier maanden. Daarin schuilt het lastige van de avocado, aldus Foodbusters, een YouTube-duo dat misverstanden en prangende vragen over eten en drinken uitzoekt. Normaal gesproken is fruit van een boom als je het oogst allemaal ongeveer even oud, maar bij avocado's ligt dat anders, ook al zijn ze tegelijkertijd geplukt.
In landen waar de avocado's vandaan komen, weet iedereen dat. ,,In Mexico kopen ze een zak met avocado's”, vertelt Westra. ,,En als ze een avocado willen eten, dan gaan ze door die zak en kijken ze... nou, deze moet nog even, deze mwah. Deze neem ik. En dan laten ze de rest liggen.”
Nederlanders zijn iets veeleisender. Die willen dat de avocado die ze vandaag kopen meteen te eten is. Lastig, maar misschien valt dat probleem wel op te lossen, dacht een Nederlands bedrijf dat de vrucht kweekt. ,,De avocado's worden elke dag gemonitord”, vertelt Aldwin Roos van Nature's Pride. ,,We bootsen het klimaat na van het land van herkomst en houden de luchtvochtigheid in de gaten.” Zo versnelt of vertraagt de onderneming het proces van rijping.
Toch is het bij de supermarkt nog gokken. Tref je exemplaren die net zijn geleverd? Of liggen ze er al vier dagen? De oplossing is simpel, volgens Foodbusters: koop meerdere exemplaren, dan is er altijd wel eentje goed als je er zin in hebt. Verder: koop geen ‘sloopkogels’, maar avocado’s die net iets beter zijn gerijpt.
De volgende stap is natuurlijk zorgen dat je hem (zonder een avocadohand op te lopen) opensnijdt. Hoe je dat doet, zie je hieronder. Daaronder zie je nog een truc om ze vervolgens goed te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Koken&Eten
Van 20 glazen wijn per week naar 0: 'Ik slaap beter en ik ben mentaal sterker’
Half januari worden de goede voornemens op het gebied van eten en drinken massaal in de ijskast gezet om vervolgens zoet of vet voedsel te bestellen. Ook de drank komt weer op tafel, zo blijkt uit cijfers van een grote bezorgservice. Ervaringsdeskundige Esther ten Hove vermoedt dat mensen met te veel voornemens tegelijk beginnen. ‘Je lichaam draait op routine.’ -
Koken & eten
Bizar: restaurant biedt maaltijden uit het vliegtuig aan
Luchtvaartmaatschappij AirAsia meent zulk lekker Aziatisch eten aan boord van haar vliegtuigen te serveren, dat ze restaurants opent die gerechten aanbiedt die zijn gebaseerd op de vliegtuigmaaltijden. -
PREMIUMKoken & eten
Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.
-
Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon
De ‘gemiddelde Nederlander’ eet aan tafel, kookt meestal zelf en kijkt geen televisie en laat de telefoon voor wat hij is tijdens het avondeten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend mensen. Een kwart van de ondervraagden kijkt televisie tijdens het avondeten, twee procent checkt naar eigen zeggen sociale media. -
PREMIUMOver de Tong
The Lemon Tree in Deventer maakt van thuis eten een groots culinair festijn
We hadden veel liever in het restaurant gegeten. Maar nu The Lemon Tree in Deventer de ene na de andere maaltijdbox bedenkt én in heel Nederland bezorgt, gingen we voor The Grand 25: 25 gerechtjes voor 25 euro. -
Tony's Chocolonely wil cacao-industrie (opnieuw) wakker schudden
Europese wetgeving is hard nodig om bedrijven in de cacao-industrie te verplichten misstanden zoals kinderarbeid en slavernij in hun keten aan te pakken. Dat stelt Tony's Chocolonely.