Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Koken & etenEr doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit.
Het liet McFlurry-fans niet onberoerd. Per 1 juni werd de plastic lepel bij het ijs vervangen door een houten exemplaar. ‘Niet te vreten’ en ‘verschrikkelijk’, klinkt het op Twitter. Een vrouw neemt voortaan haar eigen lepel mee. McDonald’s liep een maand vooruit op het verbod op bepaalde producten van wegwerpplastic om de hoeveelheid plastic in zee te verminderen. Bedrijven moesten op zoek naar alternatieven voor hun plastic bakjes, bestek en rietjes. Het komt de smaak volgens sommige consumenten niet ten goede.
Garmt Dijksterhuis, onderzoeker naar eetbeleving aan de Wageningen Universiteit en Research (WUR) en auteur van Hoe smaakt het?, vergelijkt het met het laatste likje roomijs van een houten stokje. ,,Dat is niet het lekkerste likje.” Het is volgens hem inderdaad mogelijk dat het materiaal van het bestek de smaak wat beïnvloedt. Niet alleen je smaakpapillen bepalen of je iets lekker vindt. ,,Alle zintuigen doen mee.” De temperatuur, hoe hard je moet kauwen, maar ook hoe de structuur voelt op je tong. Dat ruwe van het hout, en van een papieren rietje, vinden we een onaangenaam gevoel. ,,Het past niet goed bij het gladde, romige en vette van het ijs, dat we juist wel prettig vinden.”
Aangeleerd
Ook je geheugen speelt hierbij een rol: dat stuurt de perceptie. ,,Zo zal een rood drankje altijd zoeter smaken dan een blauw exemplaar, ook al zijn ze verder precies hetzelfde. Dat is aangeleerd.”
Het zorgt er vermoedelijk niet voor dat we de houten lepels en papieren rietjes links laten liggen. ,,Wie weet compenseert het idee dat deze lepel beter is voor het milieu de mindere smaak.” Daarnaast kun je aan het gevoel wennen. ,,Vroeger vonden we halfvolle melk te waterig, nu drinken we bijna niet anders.”
Mensen laten belonende producten, zoals ijs en frisdrank, bovendien niet gauw staan. ,,Kijk maar naar het houten ijsstokje. Dat ijs heeft er ook niet bepaald onder geleden.”
Smaak is heel persoonlijk. In de serie Ilona Proeft probeerde Ilona Braat allerlei eten voor het eerst uit:
Smaakt jouw ijsje anders met een houten ijslepel?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMmet video
Ovenbitterbal is níét gezonder dan een gewone bitterbal, en nog 12 feiten
Hij is rond, krokant en precies honderd jaar. Vlak vóór de Dag van de Bitterbal - ja, die bestaat- vertelt culinaire expert/fan Wanda van der Linden alles wat je erover weten wil. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren.
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
Koken & eten
Winkel waar je maar één lekkernij kunt kopen blijkt gat in de markt
Waar winkels meestal een groot aanbod hebben, verschijnen er in steden de laatste tijd steeds meer zaken die gefocust zijn op één product. In Den Haag heb je de stroopwafels van Van Schaik en de Pindakaaswinkel. Binnenkort komt er nog een bij: De Peppernuts. Een nieuwe trend? -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer