Waarom een klontje boter prima kan en ‘milde’ olie het juist niet is
En IS HET WAT?Ben jij een boter- of olieliefhebber? Bij olie is er keuze genoeg. Denk aan olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of kokosolie. Maar wat is nu eigenlijk het beste om te gebruiken – en waarom? Experts geven hun oordeel over het groeiende aanbod aan producten.
Het eerste punt van discussie – boter versus olie – is al jarenlang onderwerp van discussie en meestal delft boter het onderspit. De reden daarvoor is simpel, volgens Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar levensmiddelentechnologie van Wageningen University en Research. Het verschil qua voedingswaarde zit hem in het soort vetzuren. Waar boter bestaat uit de meer verzadigde vetzuren, blinkt olie uit door de grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren. ,,Onderzoek heeft verzadigde vetten jaren geleden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en bloedvaten.’’
Boter is meer dan eens weggezet als een product waarvan je aders dichtslibben. Voedingsdeskundigen roepen al jaren: blijf weg van die slechte vetten, aldus Van Boekel. ,,Daar is de laatste jaren wel wat discussie over geweest; dat olie – en enkel olie – de basis zou vormen van een ‘gezond’ voedingspatroon. In werkelijkheid ligt het genuanceerder.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze olijfolie uit de supermarkt komt als beste uit de test
Olijfolie is gezond, overal voor te gebruiken én lekker. Met name extra vierge: maagdelijke olie van de hoogste kwaliteit. Proef je dat ook in de flessen uit de supermarkt? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
PREMIUM
Pallets bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: hier komen die blikjes vandaan
Bij onder meer tuincentra en bouwmarkten in onze regio zie je de pallets staan. Stapels vol spotgoedkope frisdrank van A-merken. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
PREMIUMOver de Tong1
Dit restaurant in Zwolle verrast onze recensent: ‘Welk truckerscafé heeft nou een wijnkaart?’
‘Al wroetende komt men erdoor’ staat op het bord onder een mol en een molshoop boven de deur van De Mol. Ooit opgehangen door Herm Mol die in 1732 een aanlegplaats begon voor postkoetsen die al zwoegend en wroetend door de zandweg de herberg wisten te bereiken.