Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Koken & EtenJulius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast.
Denkend aan aardbeien, ziet Julius Jaspers weilanden en moestuinen uit zijn jeugd. ,,Ik ben opgegroeid tussen Abcoude, Vinkeveen en Ouderkerk aan den Amstel”, mijmert hij. ,,Mijn ouders hadden een reclamebureau in Amsterdam en wilden graag buiten de stad wonen. We woonden in een boerenhuis tegen de dijk, met om ons heen alleen maar boerderijen, zoals die van ome Willem en tante Nel. Die hadden een moestuin. Als de zomer aanbrak was het feest.”
De kleine Julius hield zijn pet op en kreeg een paar handen aardbeien uit de moestuin in zijn hoofddeksel. ,,Dan rende ik naar huis en at ze geprakt op met witte boterhammen. Ik heb ze nooit meer zo lekker gegeten. Daar komt mijn liefde vandaan.” Nog altijd eet Jaspers het rode zomerfruit graag. ,,Ik was vandaag bij de groothandel en heb er heel veel gekocht. Met niks erop. Of juist pittige met chili. En balsamicoazijn, ook heel lekker.”
Jaspers vertelt meer over aardbeien in zijn podcast Julius’ Voorraadkast. De aflevering staat nu op Spotify. ,,In mijn podcast vertel ik elke vrijdag een minuut of zes à zeven over een product: over de herinneringen die ik eraan heb en daarna over de historie. En daarna een stukje over wat je ermee kunt doen. Ik sluit elke aflevering af met een receptje dat je kunt terugvinden op mijn site.”
De eerste aardbeien waren de bosaardbeien: rond, klein en minder zoet dan die wij kennen
Fragiele aardbei verdient zorg en aandacht
Aardbeien zijn nu in het seizoen, dat loopt van mei tot september. ,,Over een paar weken komen ze van de koude grond. De allerlekkerste zijn de soort Lambada, die worden hier veel gekweekt. Je hebt ook de Gariguette, een Franse soort uit de Provence. Die verkopen ze daar in houten spanen manden.” De fragiele aardbei verdient aandacht en zorg, ook als het om de verpakking gaat. ,,Met frambozen zijn mensen retevoorzichtig, maar aardbeien stapelen ze drie op elkaar of ze staan de hele middag op het aanrecht.
De aardbei groeit overal ter wereld, maar dat zijn niet de aardbeien die wij in de winkel of bij de boer kopen. ,,De eerste aardbeien waren de bosaardbeien: rond, klein en minder zoet dan die wij kennen.” De Romeinen hielden ervan vanwege de medicinale kracht, maar verbouwen vonden ze niet de moeite. De Fransman Amédée-Francois Frézier, die een grotere aardbei meebracht uit Chili, staat aan de wieg van de aardbeienteelt. Niet dat dat goed ging. Er bleken naast vrouwtjesplanten ook mannetjesplanten nodig.”
En dan is de vraag: wat doe je ermee? Jaspers stelt voor om een aardbeientaart te maken met custardvla en een krokante bodem. Het recept is te vinden op zijn site. Verder deelt hij tips en weetjes:
- Een bakje uit de supermarkt is tot wel een week houdbaar. Dat komt doordat de aardbeien onrijp zijn geplukt. Die van het land kun je drie dagen bewaren omdat die wel rijp zijn als ze in een bakje belanden.
- Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontje erop zitten. Eet ze na het wassen en ontkronen zo snel mogelijk.
- De meeste smaak zou in de punt zitten, doordat het suiker door de zwaartekracht naar beneden zakt.
Aardbeicrumblemuffins van Eatertainment
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal porties: 12
Deze muffins zijn een zomerse, zoete versnapering. Zoet door de aardbeien en knapperig door de crumble. Lekker om buiten op te eten in het zonnetje of mee te nemen als tussendoortje voor een dagje uit.
Ingrediënten
120 gr boter
300 gr patentbloem
190 gr suiker
Zout
260 gr aardbeien
2 tl bakpoeder
35 gr lichte basterdsuiker
2 eieren
1 el vanille-extract
Rasp van 1 citroen
65 gr karnemelk
80 gr zure room
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUMMet video1
Bij Cafeteria Goldenbelds in Zutphen hoef je je niet te schamen voor je ordinaire frikandel speciaal
Af en toe een frietje met of kroket eten. Wie doet dat nou niet? Velen van ons zijn regelmatig in een snackbar te vinden. Maar wie staat er eigenlijk achter de toonbank? De Stentor gaat op pad. Vandaag zijn we in Zutphen, bij cafetaria Goldenbelds van Nick (34) en Mandy (31). ,,Kinderen willen niet eens meer naar de McDonald’s.’’ -
PREMIUM
Dit bosrestaurant staat midden in de natuur: ‘De Veluwe is mijn moestuin’
We moeten vertragen. Minder prikkels, meer contact met onszelf en de natuur. Een weekendje de natuur in op een landgoed, met diner, doet wonderen. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Getest: Dit is het beste koffiezetapparaat
Wat is het beste koffiezetapparaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
Wat Eten We Vandaag: Calzone met parmaham
Een calzone is een pizza waarbij de vulling in de dubbelgeklapte bodem zit. Calzone betekent ‘broek’ of ‘broekspijp’ wat niet meteen te herleiden is naar het gerecht, maar als je hier veel van eet moet de knoop van je broek wellicht wel los.