Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
Delen per e-mail
Verzadiging is een ingewikkeld begrip. Soms heb je gegeten en voel je je opgeblazen, de andere keer heb je veel gegeten maar lust je nog wel wat. Guido Camps, onderzoeker Human Nutrition & Health van Wageningen University legt uit hoe dit werkt in de video. Verzadiging wordt volgens hem beïnvloed door je mondgevoel en eetsnelheid. ,,Dit wordt bepaald door de structuur van het voedsel. Het heeft te maken met hoe taai en stroef hetgeen is wat je eet.”
Neem als voorbeeld een hele appel: dat kost meer werk om te eten en werkt dus beter om een verzadigd gevoel van te krijgen. Kleine, gesneden stukjes appel eet je zo op waardoor je later weer honger hebt. Bij volkoren producten werd lang gedacht dat ze verzadigend werken, maar dit komt niet alleen door de vezels. Het komt grotendeels doordat het meer werk is om op volkoren producten te kauwen. Hierdoor zit je sneller vol.
Dichtheid van calorieën
Uit het onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een hongergevoel meer vanuit je mond komt dan vanuit je buik. Hierdoor is het makkelijker om dat proces van verzadiging te manipuleren. ,,Wanneer je pastasaus bijvoorbeeld aanlengt met water of courgette, krijg je minder calorieën binnen doordat de saus verdund is”, legt Camps uit. De reden dat we overeten is omdat we geconcentreerde calorieën eten zoals chocoladerepen, hierbij ligt de eetsnelheid per calorie hoger. Dit wordt bepaald door de dichtheid van de calorieën.
Hetzelfde aantal calorieën kan bijvoorbeeld in een salade zitten, maar het kost een stuk meer moeite om die weg te werken omdat je meer happen moet nemen. ,,Groenten en fruit hebben een lage caloriedichtheid waardoor je minder eet”, zegt Camps.
Voedingsindustrie
Het doel van de voedingsindustrie is niet om ons zoveel mogelijk te laten eten, maar om eten te produceren dat we lekker vinden. Dit zijn nu eenmaal producten met veel calorieën, die ook nog eens makkelijk te eten zijn. Volgens Camps zou de voedingsindustrie ook een onderdeel kunnen zijn van de oplossing: ,,Als we de voedselproducenten uitdagen om hetzelfde aantal calorieën van een klein bakje chips in een grote zak te stoppen, werkt dat veel verzadigender.” En dan worden we minder dik, is de gedachte.
Tips om thuis verzadigd te eten:
1. Wanneer je fruit eet, eet dan een stuk fruit. Maak geen smoothies of sap, dit zal de honger niet stillen.
2. Groenten zijn laag in calorieën, maar kosten meer moeite om te kauwen. Dit werkt dus erg verzadigend.
3. Eet meer volkoren producten. Dit is niet alleen gezonder, maar hier eet je ook minder van.
4. Kies wanneer je hamburgers eet voor een knapperig broodje. Dit eet je niet zo snel weg als een zacht broodje en hierdoor ben je sneller verzadigd.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Afvallen? Dan moet je eerst de 'hamster’ in je brein temmen
Twee Nederlandse artsen hebben een totaal nieuwe dieetfilosofie gelanceerd: wie wil afvallen moet de hypothalamus – de veelvraat in het brein – temmen. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip-pestocalzone
Calzone is een gevuld pizzadeeg in de vorm van een maan. Het leuke aan calzone is dat het een soort van cadeautje voor jezelf is. Wij hebben deze pizza gevuld met kip, pesto, champignons en mozzarella, maar je kunt allerlei toppings naar keuze toevoegen. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Met één bericht op LinkedIn verkopen Merijn en Daan 100.000 bitterballen
Met hun bedrijf Risottini zijn Merijn Kok en Daan Klein campagne begonnen om van hun bitterballen af te komen. Vanwege de langdurige sluiting van de horeca lagen er nog 100.000 risotto-bitterballen in de vriezer en om te voorkomen dat ze smaakverlies zouden lijden kon iedereen hun snackjes bestellen. -
Wetenschappelijk Bewezen
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt?
-
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. -
PREMIUM
Raymon en Marchiano lanceren eigen jenever: ‘Oubollig? Als opa en oma het drinken, drinkt iedereen het’
Ze gaven zichzelf een jaar de tijd om 1250 flessen te verkopen. Binnen tien dagen waren ze op. De jenever Barak’51 van twee Leerdamse vrienden blijkt niet alleen binnen de Molukse gemeenschap een schot in de roos. ‘Ook bij mensen die zeggen dat ze geen jenever lusten.’ -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.