Waarom veel supermarkten momenteel geen broccoli hebben
Voor wie het nog niet had gemerkt: in veel supermarkten in Nederland is broccoli al een tijdje niet of nauwelijks verkrijgbaar. De oorzaak daarvan blijkt in de weersomstandigheden van de afgelopen weken te liggen.
Delen per e-mail
,,De broccoli is op”, kregen klanten van AH- en Lidl-vestigingen in de Rotterdamse wijken Crooswijk en Kralingen de afgelopen dagen als antwoord op hun vraag waar ze de verse groene stronken konden vinden. Gisteravond was de groente nog altijd niet te vinden in de schappen.
Navraag leert dat het tekort niet plaatselijk of regionaal is, maar landelijk. ,,Met name in week 28 (8-15 juli) hadden we beschikbaarheidsproblemen’’, bevestigt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn. ,,Sinds deze week is de beschikbaarheid weer aan het verbeteren en leveren wij steeds meer aan winkels uit.’’
Versneden
Het tekort aan broccoli is volgens haar veroorzaakt door een bijzonder regenachtige periode in juni, gevolgd door extreem warm weer aan het eind van de maand. ,,Daardoor groeide er geen of een stuk minder broccoli en was die niet verkrijgbaar. De broccoli die er wél was, gebruikten we voor groentegemak (producten waar gesneden broccoli in zit).’’
Broccoli gedijt niet goed bij schommelingen in vocht en temperatuur, leert de website van Groei&Bloei. Niet zo gek dat de groente het lastig had na het buitengewoon natte begin van de maand juni, en de daaropvolgende uitzonderlijke hitte.
Het probleem was volgens Van den Brandhof zichtbaar in de gehele Nederlandse markt. Supermarktketen Lidl reageert verbaasd, bij monde van Felicity Nieman: ,,Wij hebben geen leveringsproblemen met broccoli.” Waarom in Rotterdam dan de schappen leeg waren? ,,De conclusie is dat de broccoli op was en blijkbaar een populaire groente is.”
Als broccoli straks weer lekker volop verkrijgbaar is, kun je er onder meer dit heerlijke recept mee maken.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koken & eten In dit restaurant klonk een avond lang alleen zacht gefluister
Voor veel mensen is eten in een druk restaurant geen optie. Speciaal voor hen hield een restaurant in Deurne een prikkelarme avond. Hans van de Ven, verslaggever van het Eindhovens Dagblad ging erheen. -
PREMIUM
Koken & eten Prijzige kerstspots: Albert Heijn maakte dit jaar de beste
De kerstcommercials die momenteel te zien zijn van de supermarkten, geven je allemaal een goed gevoel. Albert Heijn springt er dit jaar uit met een slim verhaal en ook Jumbo komt sterk uit de bus. Reclame-experts buigen zich over de dure commercials. -
Wat Eten We Vandaag: Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling
Ideaal voor de vulling van je kalkoen: verse worst! Die is al op smaak en het vlees blijft lekker sappig. Samen met de klassiekers appel, salie en pecannoten in perfecte harmonie. -
Mora roept kipburgers terug om foute allergeneninformatie
Mora roept per direct kipburgers terug. Het vlees is in de supermarkt terechtgekomen zonder dat in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld staat dat het product het allergeen melkeiwit bevat. -
Video Jet van Nieuwkerk gourmet in nieuwe videoserie: ‘Ik ben er niet mee opgevoed’
Jet van Nieuwkerk bezoekt de komende weken voor de videoserie Gourmet met Jet families om samen met hen te gourmetten. In de eerste aflevering bezoekt ze het vloggende gezin van Kelly en Yannick.
-
foto's Parodieën op banaankunst: in de bonus van 120.000 voor 0,28 euro
120.000 euro voor een aan de muur geplakte banaan klinkt als extreem veel geld, ook al is het een kunstwerk in een Parijse galerij. Dat vond ook manager Ron Soeters van de Albert Heijn in Den Bosch. Daarom plakte hij een banaan aan zijn muur op de groenteafdeling, die hij in de Bonus-aanbieding deed: van 120.000 euro voor 0,28 euro. En hij was niet de enige die het bekende kunstwerk parodieerde. -
Groente en fruit besmet met stoffen die hormoonbalans verstoren
Op fruit en groente in de winkels zijn restanten van bestrijdingsmiddelen te vinden die kunnen leiden tot medische problemen. Ze kunnen de hormoonhuishouding aantasten en worden in verband gebracht met diverse aandoeningen. -
Wat Eten We Vandaag: Bietencarpaccio met geitenkaas
Door de combinatie van rauwe en gekookte biet krijg je zowel een contrast in smaak als in textuur. Snijd zo dun mogelijk voor die echte carpaccio-look and feel.