Wat Eten We Vandaag: Boeuf Bourguignon
In deze boeuf bourguignon marineer je de groenten en vlees in de wijn. Dat komt de smaak ten goede en het vlees wordt extra mals!
Hoofdgerecht: vlees
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 min + 5 uur wachten
Ingrediënten
- 750 g ribrunderlappen
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 250 g winterpeen
- 750 ml volle rode wijn
- 180 g gerookt ontbijtspek (stuk)
- 70 g tomatenpuree
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 30 g peterselie
- 250 g champignons
- 320 g zilveruitjes
Benodigdheden
keukentouw
Bereiding
1. Snijd de ribrunderlappen in stukken van
2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit
de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
2. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.
3. Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.
4. Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.
5. Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.
6. Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.
TIP: Boeuf bourguignon kun je 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur langzaam op. Roer regelmatig.
Eet smakelijk!
Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.
Rondom Kerstmis vind je op deze site elke dag een feestelijk recept van Allerhande.
In onderstaande filmpjes vind je nog veel meer leuke items van AD Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Wat Eten We Vandaag: Bami goreng gamba
Iedere Nederlander kent bami goreng. Ditmaal geen vlees maar gamba’s! Serveer de bami goreng gamba met atjar of seroendeng. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari.
-
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde aubergine steak met bulgur salade
Wist je dat je aubergine uitstekend kunt marineren? De structuur van aubergine zorgt ervoor dat kruiden helemaal worden opgenomen. Wij maken een aubergine steak met een frisse bulgur salade met tomaat, granaatappelpitjes en een yoghurtsausje. Een heerlijk zomers gerecht voor bij de barbecue. -
Wat Eten We Vandaag: Thaise rundvleessalade met mihoen
De Thaise rundvleessalade is aangepast aan de smaakpapillen van de Thai. Houd je niet zo van pittig? Gebruik dan één of geen rode peper in het gerecht.