We krijgen 29 klontjes suiker per dag binnen, hoe erg is dat?
Koken & EtenSuiker heeft op zijn zachts gezegd geen goede reputatie. Het maakt je dik, sloopt je tanden en het zou volgens sommige media net zo verslavend zijn als cocaïne. Maar is het écht zo slecht voor je lijf?
Voedingswetenschapper Guido Camps (Universiteit Wageningen) vertelt dat suiker allereerst vooral een energiebron is. Het helpt je om in actie te komen.
,,Volgens de WHO mag je per dag het equivalent van ongeveer veertien suikerklontjes binnenkrijgen. Het gaat dan natuurlijk niet letterlijk om die blokjes suiker, maar over wat je omgerekend uit je voeding haalt. De gemiddelde Nederlander eet meer dan dat, en komt uit op 29 klontjes per dag.’’ Dat is een probleem, want het overschot aan suiker dat je binnenkrijgt, wordt, als je het niet verbruikt, omgezet in vet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMKoken & Eten
Eten mislukt? Zo kun je het nog redden: ‘Ketchup is soms redder in nood’
Heb je het recept tot op de letter gevolgd, maar smaakt het resultaat niet zoals je hoopt? Geen nood, met deze tips & tricks red je je etentje alsnog. -
PREMIUMKoken & Eten
Bubble tea populair bij jongeren: ‘Doet het goed op sociale media’
Bubblethee is een drankje van de toekomst als we de trendwatchers mogen geloven. Wat zit er in en welke smaak is populair? Deze experts weten er het fijne van.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Koken & Eten
Als de zonnebloemolie straks op raakt, zijn dit goede alternatieven
Als de zonnebloemolie over een paar weken mogelijk echt uitverkocht raakt, dan moeten consumenten en de voedingsindustrie noodgedwongen overschakelen op andere soorten olie. Welke soorten vet zijn er? En waar bakken de snackbarmedewerkers straks onze frikandellen in? -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta.