Volledig scherm
Witte asperges komen worden overal in Nederland geteeld. © Shutterstock

Werkdagen van 12 uur en hongerloontje: misstanden bij aspergekweker in de Peel

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ernstige misstanden ontdekt bij een aspergekweker in de Peel. Werknemers moeten elke dag zo’n 12 uur werken en verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in caravans. De kweker kan volgens het ministerie een aantal boetes verwachten. 

Tijdens een inspectie op dinsdag 4 juni waren 23 arbeidsmigranten aan het werk. Zij verklaarden zeven dagen per week te werken van 7 uur 's ochtends tot 6,7 uur 's avonds. Gemiddeld steken ze zo’n 50 tot 70 kilo asperges per dag, waarvoor ze 55 cent per kilo voor krijgen. ,,Deze manier van betalen is verboden’', meldt een woordvoerder. 

Ook hebben de werknemers geen arbeidsovereenkomst of zorgverzekering. De werkgever houdt tevens geen tijdenregistratie bij, terwijl dit wel verplicht is.

Caravans

De werknemers waren gehuisvest in caravans die niet zijn aangesloten op elektriciteit. Op het terrein zijn er slechts twee douches en is er beperkte gelegenheid om eten te maken. Er was onder andere geen koelkast.

Eén van de medewerkers liep medische klachten op, maar kreeg daarvoor geen hulp.

Kweker

De kweker kan volgens het ministerie een aantal boetes verwachten voor het overtreden van het minimumloon en de arbeidstijden. De werknemers zijn gehoord en blijven werken op de kwekerij. ,,De ondernemer moet nu orde op zaken stellen‘’, vertelt een woordvoerder.  De inspectie zal er op toezien dat regels dit keer wel worden nageleefd. 

Asperges in huis? Zo houd je ze het best vers: