Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Koken & EtenKijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt.
Zandkoekjes: wie heeft ze vroeger niet gemaakt? Met een simpel basisrecept kun je al snel een hele trommel met koekjes vullen. Zandkoekjes maken is niet alleen leuk om te doen, het is zo gedaan en ze smaken ook nog eens lekker. Hoe je die maakt, legt patissier Erik Reintjens uit.
Zandkoekjes zijn misschien wel de makkelijkste koekjes om zelf te maken, maar patissier Lotte van Gorp, winnaar van de Dutch Pastry Award 2022 wil graag een variant geven: spritsen. Ook niet moeilijk.
Ingrediënten voor 20 spritsen
10 gram melk
80 gram boter
50 gram suiker
100 gram bloem
snufje zout
Verder nodig: mixer of keukenmachine
spuitzak en spuitmondje
Het stappenplan voor spritsen
- Begin met het opkloppen van boter en suiker in de keukenmachine. Net als bij een cake moet het beslag goed wit zijn, legt Van Gorp uit.
- Meng het beslag vervolgens met melk en bloem.
- Doe het beslag in de spuitzak met spuitmondje en spuit het beslag in een zigzagmotief.
- Het beslag spuit je op een bakplaat met bakpapier, om de bakplaat vervolgens in de oven te schuiven.
- Bak de koekjes vervolgens zo’n 15 tot 20 minuten in de oven op 170 graden Celsius.
- Als de koekjes mooi goudbruin van kleur zijn, dan weet je dat ze van binnen ook goed gaar zijn.
Ingrediënten voor 20 zandkoekjes
225 gram ongezouten roomboter
150 gram witte basterdsuiker
8 gram vanillesuiker
1 eierdooier
280 gram bloem
snufje zout
Verder nodig: huishoudfolie, beslagkom, bakplaat, bakpapier, eventueel uitsteekvormpjes
Het stappenplan: zandkoekjes
- Mix de boter, witte basterdsuiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg eierdooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg, aldus Reintjens.
- Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om het te laten rusten. Dat is de gouden tip om het bakken te laten slagen.
- Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.
- Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten op 180 graden Celsius of tot de randjes goudbruin kleuren.
- Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
- Om te variëren op de standaard zandkoekjes kun je chocoladestukjes door het deeg doen of ze in gesmolten chocolade dippen (eventueel tot de helft). Of doe sinaasappelschil of cacaopoeder in het deeg.
Meer tips over koekjes bakken vind je hier. Ouders van Nu deelt 10 simpele bakrecepten die je met kinderen kunt proberen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
PREMIUMRecensie5
De ervaring bij Brasserie Het Jachthuis in Hoog Soeren had heel anders (lees: beter) kunnen uitpakken
Brasserie Het Jachthuis ligt in Hoog Soeren, omsloten door bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en midden op de Veluwe. Voorheen het jachthuis van koning-stadhouder Willem III, nu een plek met passie voor gastronomie. De keuken is eerlijk, puur en ambachtelijk, waarbij het mooiste van Frankrijk met het beste van de Veluwe wordt gecombineerd.Steenwijkerland, Zutphen, Lochem, Hardenberg, Raalte, Zwolle, Dronten, Zwartewaterland, Staphorst, Apeldoorn, Brummen, Zeewolde, Hattem, Olst-Wijhe, Dalfsen, Harderwijk, Nunspeet, Voorst, Meppel, Heerde, Rijssen-Holten, Deventer, Berkelland, Epe, Elburg, Noordoostpolder, Urk, Nijkerk, Ermelo, Bronckhorst, Ommen, Putten, Kampen, Oldebroek, Lelystad -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Speculoos-ontbijttaartje
Begin de dag feestelijk met dit speculoos ontbijttaartje. Lekker en voedzaam dankzij de havermout. Het taartje is warm het lekkerst, maar je kunt ‘m ook eerder afbakken en een paar dagen in de koelkast bewaren. -
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry.