Zin in soep? Zo maak je een makkelijke versie helemaal zelf
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: eenvoudig je eigen soepcreaties maken.
Kok Ramon Beuk krijgt vaak de vraag van mensen hoe ze creatiever in de keuken kunnen worden en meer handigheid kunnen krijgen in het bedenken van eigen creaties. ,,Ik leg ze dan uit dat het begrijpen van de basis voor het maken van bepaalde gerechten alles makkelijker maakt.” Dat is ook precies waar het om draait in zijn kookboek Wayooh!.
,,Als je de basis begrijpt, kun je spelen. Dan komt het aan op je eigen creativiteit wat voor soort gerechten je maakt", vindt Beuk. Er is volgens hem een groot verschil tussen het maken of namaken van bestaande gerechten en het zelf ontwikkelen van nieuwe gerechten. ,,Sommige mensen volgen gewoon hun gevoel en gebruiken hun creatief vermogen om zelf nieuwe gerechten te bedenken en op tafel te zetten. Heb je dat vermogen niet, dan kan het handig zijn om iets meer de basis van het maken van gerechten te begrijpen. Snap je de basis, dan zijn het kleine details die je aan die basis kunt toevoegen.”
Het helpt je verder te komen, belooft Beuk. ,,Je zult merken dat koken steeds makkelijker en leuker voor je wordt.”
Verschillende bereidingen om soep te maken
Voor het maken van soepen zijn er verschillende basisbereidingen die je kunt toepassen om een lekkere soep te maken, aldus de kok. Wil je bijvoorbeeld heldere, gebonden soepen of gepureerde soepen maken, dan is het handig om de basisbereiding daarvan te begrijpen. ,,Dat is niet heel ingewikkeld maar wel te lang om allemaal in deze rubriek te behandelen. Daarom laat ik jullie een eenvoudige manier zien om verschillende gepureerde groentesoepen te maken met ingrediënten die je over hebt.”
Iedereen heeft restjes na het koken. ,,Vaak blijven er na een aantal dagen koken ingrediënten over. Neem jezelf eens voor om die ingrediënten nooit weg te gooien maar daar altijd een soep van te maken. Je zult verstelt staan wat voor leuke resultaten daaruit voortkomen.”
Eerder legde Beuk al uit hoe het maken van bouillon werkt. Daarin spelen restjes trouwens ook een grote rol. Beuk: ,,Een bouillon is de basis die je bij de hand moet hebben wil je snel en gemakkelijk soepen kunnen maken. Bouillon kun je zelf trekken en bewaren in de vriezer tot het moment dat je met alle ingrediënten die je deze week over hebt weer een heerlijke soep maakt.”
Gebruik daarvoor de groenten die je zelf wil, eventueel room, melk of een klontje boter toevoegen, kruiden en specerijen die je lekker vindt en pureren maar. Een staafmixer of een goede blender maken alles natuurlijk nog veel makkelijker. ,,In de video laat ik heel eenvoudig zien hoe je dat kunt doen. Veel kookplezier en eet smakelijk!”
Nog meer tips en trucs van Ramon Beuk vind je hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Prinses Laurentien kan niet koken? Totale onzin, zegt dochter Elo en deelt ‘mammies macaronischotel’
Een wienerschnitzel als ze een paar uur heeft geskied, daar wordt Eloïse van Oranje, ook wel bekend als ‘gravinfluencer’ echt blij van. Met frietjes erbij natuurlijk. In haar boek Learning by doing dat net is verschenen, deelt ze recepten van de gerechten die ze graag eet. Zoals de macaronischotel van haar moeder, prinses Laurentien. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
Wat Eten We Vandaag: Gevuld stokbrood caprese
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan nét even anders: gevuld stokbrood caprese. Tijdens een avond borrelen mag een gevuld stokbrood met tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes niet ontbreken. Plaats het geheel even in de oven om de mozzarella te laten smelten en buon appetito. -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk.
-
PREMIUM9
Als productie van eitje 14 cent kost, waarom betalen we dan dubbele? ‘Truc van de supermarkt’
Geen product in de supermarkt steeg in een jaar zo hard in prijs als het ei. Wat blijkt: de supermarkt is spekkoper. Maar ook de boer heeft financieel een uitzonderlijk goed jaar. -
-
-
PREMIUM5
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.