Zin in sushi én pannenkoek? Dan kun je in steeds meer restaurants terecht
Uit eten en dan pannenkoeken, sushi én pasta eten. En nog een frietje erbij ook? Deze variant van all you can eat is op steeds meer plaatsen in Nederland te vinden. Het aantal ‘wereldrestaurants’ is de afgelopen drie jaar gestegen en de verwachting is dat de groei doorzet.
Delen per e-mail
Het is handig voor gezinnen met jonge kinderen die elke vijf seconden van hun stoel springen. Voor sportverenigingen die met een heel team op pad gaan. Voor families die een verjaardag vieren. En voor alle andere groepen mensen die kampen met uiteenlopende smaken en voorkeuren.
,,Het is veel voor weinig”, aldus Niek Timmermans van horeca-advieskantoor Van Spronsen & Partners, die de wereldrestaurants in kaart bracht. ,,En dat is voor veel mensen prettig. Bovendien liggen de restaurants vaak op een goed bereikbare plek met veel parkeerplaatsen.”
Niet zo gek dat het aantal wereldrestaurants de afgelopen drie jaar steeg van 25 naar 71. Als je de vestigingen van Van der Valk met het zogenoemde live cooking-concept meetelt – locaties waar in het weekend dit soort gemêleerde buffetten plaatsvinden – dan zijn er het zelfs meer dan 100. De groei zit in ondernemers die zo’n restaurant beginnen, wokrestaurants die een omslag maken en het assortiment flink uitbreiden en naar ketens die plannen hebben voor uitbreiding.
Vaste prijs
In wereldrestaurants vind je bij het buffet altijd wel iets wat je aanstaat: of je nou trek hebt in een Hollandse pannenkoek of meer zin hebt in Japanse sushi of Amerikaanse barbecue. Afhankelijk van de tijd die je er doorbrengt, betaal je een vaste prijs, meestal tussen de 25 en 35 euro per persoon.
,,Het is nog een klein segment als je kijkt naar het aantal restaurants", aldus Timmermans. ,,Maar als je kijkt naar de oppervlakte – de restaurants zijn tussen de 800 tot wel boven de 2000 vierkante meter groot – dan staat een wereldrestaurant gelijk aan tien à vijftien gewone restaurants.”
Er zijn overigens verschillende soorten: met een bowlingbaan erbij, eentje waar het dessert centraal staat en Chinese wokrestaurants die een andere weg in zijn geslagen. ,,Wokrestaurants zijn een beetje op hun retour”, aldus Timmermans. ,,Je ziet dat ze al friet hadden, maar dat ze de andersoortige gerechten uitbreiden. Vaak blijft de Aziatische keuken wel centraal staan bij die restaurants.”
Opvallend is de regionale spreiding. In Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn weliswaar de meeste restaurants gevestigd, maar gezien het aantal inwoners is het maar een lage dichtheid, ziet Timmermans. ,,In de noordelijke provincies vind je er relatief veel meer.”
Eten terwijl je al vol zit? Hoe dat kan, legt professor voedingsdeskundige Guido Camps uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Topman over vleesvervangers: 'Het verschil met vlees is veel kleiner geworden’
Over 30 jaar staan er alleen nog knuffelkoeien in de wei tussen de wilde bloemen. Voor vlees hebben we het dier niet meer nodig. Vivera, marktleider bij de vleesvervangers, denkt echt dat het kan. -
Koken & eten
‘Junkfood, maar ook koek en worst zijn linke soep’
Wie veel sterk bewerkte voeding -gemaksvoedsel- eet, lijkt een groter risico te lopen op hart- en vaatziekten en een beroerte. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. Door te veel junkfood en caloriebommen als taart en chocola krijg je een slechtere gezondheid en loop je het risico eerder dood te gaan. -
Nu we ze volop eten: alles wat je moet weten over paaseitjes
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst? -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
PREMIUMVideo
Dit is waarom we steeds dikker worden
Vijftig procent van de volwassenen is te zwaar en 14 procent heeft enige vorm van obesitas. Aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid, morbide obesitas, lijden op dit moment 100.000 mensen en dat blijft in de toekomst waarschijnlijk toenemen. Waarom we steeds dikker worden heeft volgens experts meerdere redenen.
-
PREMIUM
De hete sauzen van broers Freek en Stan zijn ‘hot’ in heel Europa: ‘We krijgen zelfs dankbetuigingen’
Een misverstand wil Freek Raijmakers (31) graag uit de wereld helpen. Bij hete saus draait het niét alleen om hitte. ,,Smaak is uiteindelijk belangrijker dan pittigheid.” Raijmakers kan het weten: Samen met broer Stan bedient hij vanuit Asten liefhebbers van hete saus in heel Europa op hun wenken. Webshop Heatsupply begon als een gok van twee broers, maar is serious business. -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. -
PREMIUM
Diabetespatiënten fietsen van Friesland naar bakermat Bossche bol: ‘Daarin zit minste suiker’
De tocht der tochten ging wéér niet door. De ongeveer even lange fietstocht Samen met Sam, om geld op te halen voor het Diabetes Fonds, redde het wél. Van Friesland naar Den Bosch, op de fiets, en dat met een wisselvallige suikerspiegel.